Tuomioja: Sieppausten korvausasioista ennenaikaista puhua

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei halua ottaa vielä kantaa siihen, miten ulkomailla siepattujen suomalaisten mahdollisissa korvausasioissa pitäisi toimia. Lainsäädäntö ei tällä hetkellä mahdollista kulujen perimistä siepatuilta.

Tuomioja viestitti STT:lle, että kansalaispalveluja koskeva lainsäädäntö on tulossa kokonaisuudessaan uudistettavaksi, ja sen yhteydessä myös korvauskysymykset otetaan tarkasteluun.

Ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Teemu Turunen arvioi sieppauksen selvityksen maksaneen Suomelle noin puoli miljoonaa euroa.

Jemenissä siepattu itävaltalainen Dominik Neubauer saattaa joutua maksamaan vapautuskustannuksiaan valtiolle. Itävaltalaisten lehtien mukaan maan ulkoministeriö selvittää asiaa.

Itävallan lainsäädännön mukaan kustannuksia voidaan periä takaisin yksityishenkilöiltä, jotka matkustusvaroituksista huolimatta lähtevät vaaralliseen maahan ja joutuvat siellä ”törkeän tuottamuksellisesti” oman toimintansa johdosta siepatuksi.

Muun muassa Malissa ja Jemenissä sattuneiden aiempien itävaltalaisten sieppausten jälkeen lakia kiristettiin niin, että se mahdollistaa kulujen perimisen yhdeltä henkilöltä 50 000 euroon saakka.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat