Itävallassa odotetaan uusia vaaleja korruptiojupakan takia – liittokanslerin lausunto siirtyi tunneilla

Itävaltaan uudet vaalit skandaalin takia 1:35

Itävallan varaliittokansleri Heinz-Christian Strachen eroon johtanut korruptiojupakka saattaa johtaa uusiin vaaleihin maassa. Itävallan uutistoimisto APA:n tietojen mukaan liittokansleri Sebastian Kurzin keskustaoikeistolainen kansanpuolue (ÖVP) vaatii Strachen oikeistopopulistista vapauspuoluetta (FPÖ) luopumaan sisäministerin salkusta.

Vapauspuolue on APA:n mukaan torjunut vaatimuksen, joten edessä ovat todennäköisesti uudet vaalit.

Hallituksen tiedottaja Peter Launsky tviittasi, että liittokansleri antaa tilanteesta lausunnon kello 20.45 Suomen aikaa, useita tunteja myöhemmin kuin mitä oli alun perin tarkoitus.

Kanslerinviraston eteen kokoontui aiemmin joukko mielenosoittajia vaatimaan koko Kurzin hallituksen eroa ja uusia vaaleja.

"Humalaista macho-käytöstä"

Strache joutui myrskyn silmään tiedotusvälineiden kerrottua hänen halukkuudestaan ottaa vastaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

–  Olen jättänyt eronpyyntöni varakanslerin tehtävästä liittokansleri (Sebastian) Kurzille ja hän on hyväksynyt sen, nieleskelevä Strache sanoi televisioidussa lausunnossa.

Saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkistivat perjantaina niille vuodettua, salaa kuvattua videomateriaalia tapaamisesta, joka järjestettiin vuonna 2017 ennen Itävallan parlamenttivaaleja. Lavastetussa tapaamisessa venäläisnainen kertoo haluavansa sijoittaa Itävaltaan ja saada itävaltalaisen tabloidilehti Kronen Zeitungin haltuunsa.

Strache ehdottaa videolla, että uudet omistajat voisivat vaihtaa henkilökuntaa ja käyttää lehteä auttaakseen hänen puolueensa vaalikampanjointia. Vastineeksi Strache esittää, että hallitukseen noustuaan hän voisi tehdä venäläisnaisen kanssa tätä hyödyttäviä julkisia sopimuksia.

Saksalaislehtien mukaan heillä ei ole vahvistettua tietoa siitä, kuka järjesti tapaamisen, joka pidettiin luksushuvilalla Ibizalla.

Strache vakuutti, ettei ole tavannut venäläisnaista videoidun tapaamisen jälkeen eikä saanut tältä rahaa.

–  Se mitä sanoin, selvin päin nähtynä, oli katastrofi. Kyllä, se oli tyhmää. Kyllä, se oli vastuutonta. Kyllä, se oli virhe, hän sanoi.

Kurz luonnehti toimintaansa "humalaiseksi macho-käytökseksi".

Lue myös:

    Uusimmat