Itämerellä seilaavan autolautan putkatila on niin kehno, ettei sieltä voi edes hälyttää apua – ongelmia ja puutteita ehkä muillakin aluksilla, arvioi oikeusasiamies

"Ei ollut epäiltävissä, että säilöönottoja olisi tehty perusteetta."

Oikeusasiamiehen määräämä tarkastus paljasti puutteita Itämerellä seilaavan matkustaja-autolautan putkatiloissa.

Selleissä on tarkastuksen perusteella ohutpatjaisen sängyn lisäksi pelkästään wc-pytty ja valvontakamera. Missään selleistä ei ollut hälytysnappia, jolla vapautensa menettänyt voisi pyytää apua, ilmenee tarkastuspöytäkirjasta.

– Tarkastuksella nousi esiin lukuisia ongelmallisia kysymyksiä, jotka mitä ilmeisimmin koskevat muitakin kuin vain tarkastettua alusta, arvioidaan oikeusasiamiehen tiedotteessa.

Tallink Siljan Baltic Princess -matkustaja-autolautan säilöönottotilat tarkastettiin oikeusasiamies Petri Jääskeläisen määräyksestä viime vuoden marraskuussa. Tarkastus oli ensimmäinen laatuaan matkustaja-aluksilla.

Aluksella on yhteensä kuusi selliä. Kannella 2 on neljä selliä, joissa oli tarkastuspäivänä sprinklerit. Sen sijaan kannella 6 olevissa kahdessa sellissä sprinklereitä ei ollut.

– Sellit olivat varsin pieniä ja ainoana varustuksena oli wc-pytty ja valvontakamera. (...) Selliin annettava patja oli hyvin ohut. Valvontakameran kuva-alasta ei ollut peitetty wc-istuinta, kerrotaan tarkastuspöytäkirjassa.

Juomapiste puuttui

Ongelmakohtiin kuului myös se, että selleissä ei ollut juomapistettä. Laivan henkilökunta kertoi kuitenkin tarkastajille, että järjestyksenvalvojat tarjoavat valvontakäyntiensä aikana vettä. Tästä oli myös kirjauksia säilöönottoilmoituksissa.

Pöytäkirjassa todetaan lisäksi, että poliisi ei ole tarkastanut eikä hyväksynyt aluksen sellitiloja.

Jos laivalla turvallisuutta vaarantanutta ihmistä ei voida viipymättä luovuttaa poliisille, järjestyksenvalvojalla on aluksen päällikön suostumuksella oikeus ottaa hänet säilöön. Laivan putkaan saattaa joutua myös henkilö, joka esiintyy uhkaavasti tai päihtyneenä häiritsee järjestystä.

– Tarkastettujen ilmoitusten perusteella arvioituna ei ollut epäiltävissä, että säilöönottoja olisi tehty perusteetta. Pikemminkin on pyritty esimerkiksi usein viemään henkilö omaan hyttiinsä, jos se on ollut mahdollista, arvioidaan tarkastuspöytäkirjassa.

Kiinniotettua henkilöä saa lain mukaan pitää säilössä enintään neljä tuntia. Yleisötilaisuudessa kiinniotettua saa kuitenkin pitää säilössä enintään tilaisuuden päättymiseen asti. Laivalla kiinniotetun saa aluksen päällikön määräyksestä pitää säilössä pisimmillään siihen asti, kun alus seuraavan kerran saapuu satamaan.

Oikeusasiamies on pyytänyt aluksen omistajayhtiötä ilmoittamaan toimenpiteistään tämän vuoden joulukuun puoliväliin mennessä. Lisäksi hän on ottanut tutkittavakseen poliisin menettelyn laivoilla tapahtuvien säilöönottojen valvonnassa sekä asiaan liittyvän lainsäädännön kehittämisen.

Lue myös:

    Uusimmat