Italian GP:n topit ja flopit: Kahden gladiaattorin taistelu

MTV3:n F1-toimitus listaa tällä kaudella jokaisen GP:n onnistumiset ja epäonnistumiset. Nyt vuorossa ovat Italian GP:n topit ja flopit.

1. Schumi vastaan Hamilton

Michael Schumacher kävi Monzassa 21 kierrosta kestäneen upean kamppailun Lewis Hamiltonia vastaan. Välillä Schumi peitteli hieman liikaakin ahdistaessaan Hamiltonin nurmikolle ja vaihtaessaan ajolinjaansa kahdesti, mutta Hamilton sai näin tavallaan maistaa omaa lääkettään. Juuri tällaista taistelua lajin kahden kovimman gladiaattorin välillä haluankin nähdä.

Kunpa Mercedes-auton suorituskyky riittäisi ensi kaudella siihen, että Schumacher saisi vielä näyttää, riittääkö hänellä vauhtia kärkisijoista kamppailemiseen.

2. Bottaksen mestaruuden varmistanut voitto

Bottas nosti itsensä lopullisesti mukaan F1-spekulaatioihin lauantaisella voitollaan, joka sinetöi GP3-mestaruuden. Lauantain GP3-kisan seuraaminen oli lähes yhtä jännää kuin Brasilian GP seuraaminen vuonna 2007. Toivottavasti Bottaksen ajamista pääsee pian jännittämään myös GP-kisoissa.

3. Vettelin mestaruuden varmistanut voitto

Vettelin mestaruus ei ole vielä matemaattisesti varmaa, mutta kyllä hän on käytännössä tavoittamattomissa, tämän myönsivät kisan jälkeen myös Fernando Alonso ja Mark Webber, jotka luopuivat lopuistakin mestaruushaaveistaan. Vetteliltä upea ajo paalulta voittoon ja matkan verralla vielä hieno ohitus Alonsosta.

4. Buttonin urhea ohitus

Hienoon vireeseen päässyt Jenson Button osoitti jälleen vahvaa ajamista. Hänen kisansa huippuhetki oli ehdottomasti rohkea ohitus Michael Schumacherista. Siinä missä Lewis Hamilton joutui kierrostolkulla hakemaan ohituspaikkaa Schumista, iski Button heti ensimmäisen tilaisuuden tullen.

5. Kovalaisen sopimusnäkymät

Heikki Kovalaisen sopimustilanne ensi kaudeksi vaikuttaa hyvältä. Voimassaoleva sopimus Team Lotuksen kanssa kattaa tämän vuoden lisäksi ilmeisesti myös ensi vuoden, mutta halutessaan Heikki pääsee sopimuksestaan irti. Heikki tekee nyt viisaasti kartoittaessaan myös muut mahdolliset sopimustarjoukset.

1. Vitantonio Liuzzi

Liuzzin viikonloppu oli täysi floppi radalla ja sen ulkopuolella. Aika-ajossa hän hävisi tallikaverilleen ja aiheutti kisassa joukkokolarin, joka päätti myös Rosbergin ja Petrovin kisan. Liuzzi yritti käsittämättömästi vierittää syytä kolarista Heikki Kovalaisen niskoille, vaikka Liuzzi itse haki aivan tarkoituksellisesti ajolinjaa niin laidasta, että rata loppui kesken.

2. Mark Webber

Webberiltä alkaa pian selitykset loppua, kun tallikaveri dominoi. Monzan aika-ajoissa Vettel oli huikeat 0,7 sekuntia Webberiä nopeampi. Webber pilasi kisansa kolaroimalla Massan kanssa.

3. Sauberin vaihdelaatikot

Molemmilla kuljettajilla sama keskeytyssyy: vaihdelaatikkovika. Sauber putosi näin valmistajien MM-sarjassa Force Indian taakse.

4. Häntäpään tallien valtava ero kärkeen

Kärkitallien ja häntäpään tallien välisen tasoeron valtavuus näkyi Monzassa. Nopeimpien kierrosaikojen vertailussa HRT:n Daniel Ricciardo jäi 6 sekuntia McLarenin Lewis Hamiltonin ajasta. Luca di Montezemolo on siinä oikeassa, että lajiin pitäisi saada näiden umpihitaiden tallien tilalle joko kolmosautot huipputalleille tai pikkutalleille asiakasautot, jotka ostettaisiin valmiina isoilta talleilta.

5. Jännityksen katoaminen MM-taistosta

Vettelin ja Red Bullin valtava ylivoima on vienyt jännityksen MM-taistelusta. Se on harmi, ettei loppukauden aikana nähdä samanlaista ikimuistoista mestaruuskamppailua kuin kausilla 2007, 2008 ja 2010.

Kuljettajien topit & flopit saldo kaudella 2011:
Sebastian Vettel   +31
Fernando Alonso    +20
Jenson Button      +16
Lewis Hamilton      +8
Heikki Kovalainen   +6
Nico Rosberg        +5
Sergio Perez        +5
Kamui Kobayashi     +5
Valtteri Bottas     +5
Michael Schumacher  +4
Jaime Alguersuari   +3
Adrian Sutil        +3
Vitali Petrov       +2
Nick Heidfeld       +2
Paul di Resta       +1
Mark Webber         -1
Daniel Ricciardo    -2
Sebastien Buemi     -2
Pastor Maldonado    -2
Rubens Barrichello  -4
Bruno Senna         -4
Narain Karthikeyan  -4
Vitantonio Liuzzi   -5
Jerome d'Ambrosio   -5
Karun Chandhok      -7
Felipe Massa       -10

Lue myös:

    Uusimmat