Italian GP:n topit ja flopit: Kimi Räikkönen oli jo valmiina lausumaan hyvästit voiton kunniaksi?

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden suomalaisittain dramaattisin kisa nähtiin sunnuntaina Italian Monzassa.

Kimi Räikkönen nappasi kauden ensimmäisen paalupaikkansa, mutta voitto meni kuitenkin Mercedeksen Lewis Hamiltonille, kun kolmanneksi sijoittunut Valtteri Bottas pystyi hidastamaan maanmiestään ennen omaa varikkokäyntiään.

TOPIT:

1. Kimi Räikkönen

Siitä olisi voinut tulla yksi suomalaisen urheiluhistorian unohtumattomista hetkistä. Ja jopa upeat jäähyväiset Ferrari-fanien palvomalle ikonille. Ennen kisaa Mika Salo heitti C Moren studion veikkausosiossa ilmoille ennustuksen, että Räikkönen ajaa kisassa voiton ja ilmoittaa tämän jälkeen lopettamisesta. Tuo veikkaus ei muuten ollut ihan hetken mielijohde, sillä tällaista huhua oli oikeasti liikkeellä kisapäivän aamuna. Ehkä joskus saadaan varmuus siitä, oliko tässä mitään perää. Voittoa ei tullut, mutta Räikkönen jätti viikonlopun paalupaikallaan sekä ärhäkällä puolustautumisellaan Vetteliä ja Hamiltonia vastaan niin vakuuttavan kuvan taidoistaan, että Ferrarilla on nyt todella vaikea tehtävä sanoa Kimille ’ei kiitos’.

2. Mercedes

Valtteri Bottakselle lankesi Monzassa epäkiitollinen tehtävä, kun hänet määrättiin pidättelemään Räikköstä, jotta Lewis Hamilton voisi haastaa tämän voitosta. Valtteri teki työtä käskettyä ja onnistui erinomaisesti. Kotimaalla ei valitettavasti ole radalla mitään merkitystä, kun taistellaan maailmanmestaruuksista tiimien väreissä. Pekka Rinne ei väistä alta pois, jotta Patrik Laine voisi ratkaista ottelun vastustajalle. Mercedes teki altavastaajan asemassa loistavaa työtä taktikoidessaan haavoittuvaiseksi jääneen Räikkösen alas ykköskorokkeelta. Hamilton johtaa Vetteliä nyt 30 MM-pisteellä ja Mercedes Ferraria 25 pisteellä. Valmistajien mestaruus lienee tällä hetkellä se asia, jonka puolesta Bottas enemmän taistelee.

3. Williams

Valonpilkahdus on pieni, mutta sekin riittää tällä hetkellä Williamsin umpisurkeassa tilanteessa. Sergei Sirotkin nousi Romain Grosjeanin auton hylkäämisen seurauksena uransa avauspisteille Lance Strollin perässä. Monza on kuitenkin rata, jossa Williamsin kehnosta autosta oli vähemmän haittaa kisatulokselle kuin millään muulla radalla. Kahden viikon päästä Singaporessa on luvassa totaalinen romahdus pilvistä, kun Mercedeksen moottorista saatu hyöty putoaa minimiin.

FLOPIT:

1. Sebastian Vettel

Valtteri Bottasta syytettiin sosiaalisessa mediassa melko epäoikeudenmukaisesti Räikkösen kisan pilaajaksi, mutta todellinen syypää löytyy omasta tiimistä. Sebastian Vettel yritti lähdössä tallikaverinsa edelle ja jätti Lewis Hamiltonille avoimen oven nousta ohi. Tästä seurasi saksalaiselle tyypillinen hätääntyminen, kun Vettel liikahti äkisti suojaamaan oikeaa sivustaansa ja osui yhteen Hamiltonin kanssa. Virhe jatkaa nelinkertaisen maailmanmestarin käsittämätöntä pistehukkailua, jonka jälkeen on suoranainen ihme, ettei hän ole 30 pistettä enempää perässä MM-taistelusta. Hännille putoaminen jätti Räikkösen yksin kahta Mercedestä vastaan. Myös aika-ajon kommentti ”puhumme tästä jälkeenpäin” oli myös melko ala-arvoinen radioviesti Räikkösen päästyä omilla ansioillaan paalupaikalle.

2. Max Verstappen

Toinen huono häviäjä. Jo kertaalleen Bottaksen edessä lopun ohitusyrityksessä poukkoillut Max Verstappen teki vielä yhden liikkeen ja kilkkasi Mercedeksen tieltään. Tässä vaiheessa rehti kuski olisi ottanut rangaistuksen vastaan ja korkeintaan mukissut siitä kisan jälkeen medialle, mutta Red Bull -kuski päätti käyttää loput kisasta radiohuuteluun ja vielä toivottomassa tilanteessa kiusata Bottasta ruutulipulle asti.

3. Stoffel Vandoorne

Siinäkö se oli? Kuskiruletti ottaa todennäköisesti kierroksia jo ennen seuraavaa kisaa Singaporessa, ja Stoffel Vandoorne on nyt suuressa vaarassa menettää työnsä kesken kauden. Force Indialle siirtyvä Lance Stroll vie paikan Esteban Oconilta, joka on huhujen mukaan jo käynyt sovittamassa istuinta Vandoornen McLareniin. Lauantain aika-ajon pettymyksessä oli paljon symboliikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat