Italia veti myrkylliset mozzarellat kaupoista

Italia on vetänyt myrkylliset mozzarella-juustoerät markkinoilta. Euroopan komission mukaan myrkylliset juustot ovat peräisin 25 puhvelitilalta, ja ne on vedetty pois myynnistä. Tietyissä juustoerissä on saattanut olla liiallisia määriä dioksiinia.

Viranomaiset ovat sulkeneet Campaniassa yli 80 puhvelitilaa. Dioksiini saattaa aiheuttaa syöpää.

Ranska ohjeisti aeimmin tänään kauppoja lopettamaan Italian Campanian alueelta tulevan mozzarellan myynnin.

Italian ministerit ovat kilvan todistelleet, että dioksiinivaarassa on kyse yksittäistapauksista ja että tilanne on hallinnassa. Suurin osa alan italialaisista asiantuntijoista ei pidä kriisin aiheuttaneita puhveleiden dioksiiniarvoja vielä hälyttävinä.

Dioksiini peräisin jätteistä?

Campaniassa oli alkuvuodesta vakava jäteongelma. Jätteenkuljettajien lakon aikana paikalliset asukkaat alkoivat polttaa kaduilla kohoavia roskaröykkiöitä. Asiantuntijoiden mukaan korkeat dioksiinipitoisuudet voivat olla seurausta jätteidenpoltosta. Poliisi tutkii myös sabotaasin mahdollisuutta.

Alueella on myös jäteongelmien takia runsaasti laittomia kaatopaikkoja, joiden päällä puhvelikarja laiduntaa.

Italiassa tuotettiin viime vuonna 33 000 tonnia mozzarellaa noin 250 000 puhvelin maidosta.

(MTV3-Reuters-STT)

Lue myös:

    Uusimmat