Mainos

Itälä suomii presidentin valtaoikeuksia

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä haluaisi kaventaa presidentinvaltaa vieläkin enemmän, mitä viikko sitten mietintönsä jättänyt Nikulan komitea päätyi esittämään.

Itälä kannattaa presidentin ulkopoliittisen vallan selvää rajoittamista. Jos tämä ei onnistu, on hänen mielestään puututtava sisäpoliittisiin oikeuksiin. Nikulan komitean kokoomuslainen jäsen Ville Itälä katsoo, että nyt olisi aika kitkeä kuningaskuntaan viittaavat piirteet tasavallan perustuslaista.

Itälä on presidentinvallasta selvästi eri linjoilla mitä kokoomusministerit Häkämies ja Niinistö. Oikeusministeri Kari Häkämieshän on jo ilmaissut haluttomuutensa muuttaa nykykäytäntöä. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei vaikuta Häkämiestä innostuneemmalta puuttumaan presidentin valtaoikeuksiin.

Kokoomuksen erimielisyyksiä enemmän Itälä kuitenkin kummastelee demarien pidättyvyyttä. Presidenttipuolue tuntuu Itälän mukaan olevan haluton leikkamaan presidentinvaltaa, vaikka se on kannattanut sitä jo vuosikymmenten ajan.

Keskustelu valtaoikeuksista vikaraiteilla

Ville Itälä katsoo myös, että keskustelu presidentin valtaoikeuksien karsimisesta on lähtemässä vikaraiteille. Itälää harmittaa erityisesti se, että monet poliitikot eivät kykene erottamaan presidentin henkilöä ja itse presidentti-instituutiota toistaan.

- Selvästi monet haluavat henkilöittää valtaoikeudet ja minusta siitä pitäisi päästä eroon, että puhuttaisiin vain periaatteista, ei missään tapauksessa henkilöistä, sanoo Itälä MTV:n uutistoimituksen haastattelussa.

Eli selkokielellä Itälää jurppii se, että monet poliitikot kokevat, että nyt puhutaan yhden ihmisen - Martti Ahtisaaren vallasta, sen sijaan, että puhuttaisiin presidentti-instituutiosta, riippumatta siitä, kuka kulloinkin tuota virkaa hoitaa.

Kokoomuspoliitikko viittaa erityisesti SDP:hen. Presidenttipuoluehan tuntuu olevan haluton leikkaamaan presidentinvaltaa, vaikka se on ollut demarien tavoitteena vuosikymmenien ajan.
(MTV3/Matti Simula)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.