Mainos

IT-rikostutkija Marko Levonen on Vuoden poliisi 2007

(MTV3/Johanna Sainio)

Vuoden poliisi 2007 rikosylikonstaapeli Marko Levonen

Porilainen 42-vuotias Marko Levonen oli mukana paljastamassa viruskirjoittajaa, jonka haittaohjelmat levisivät kymmeniin miljooniin koneisiin ympäri maailman. Levonen kertoo MTV:n uutisten haastattelussa IT-rikostutkijan arjesta ja vapaa-ajasta.

Vuoden poliisiksi on tänä vuonna valittu rikosylikonstaapeli Marko Levonen Porin kihlakunnan poliisilaitokselta. Hän on ansioitunut tietotekniikkarikosten tutkijana.

Levonen on työskennellyt pitkään ja ansiokkaasti tietotekniikkarikosten torjunnassa. Hän on osallistunut myös tietotekniikkarikosten tutkinnan kehittämiseen eri projekteissa.

Levosen ammattitaidon ansioista Suomessa on kuluneen vuoden aikana pystytty paljastamaan viruskirjoittaja, jonka tekemät haittaohjelmat ovat levinneet englantilaisen levittäjän kautta kymmeniin miljooniin koneisiin ympäri maailman.

Kyseinen tutkinta on huomattu myös kansainvälisillä foorumeilla, ja sitä on esitelty kansainvälisissä konferensseissa.

Levonen: Poliisi kulkee jälkijunassa

Rikosylikonstaapeli Marko Levonen avaa MTV:n uutisten haastattelussa it-rikostutkijan arkeaan.

- Poliisi kulkee aina jälkijunassa. Poliisilla ei ole resursseja ja mahdollisuuksia seurata, mitä verkossa tapahtuu. Nettirikollinen on kuitenkin poliisille varsin mielenkiintoinen vastustaja.

Levonen toivoo, että tämänpäiväinen huomionosoitus nostaa myös kaikkien it-rikostutkijoiden arvoa.

- Olemme rikostutkinnan alalta ehkä eniten verkottuneita keskenään. Järjestämme myös itsellemme koulutuksia.

Vuoden poliisi toivoo poliisikoulutusta kehitettävän siten, ettei poliisin tarvisi tietää kaikesta kaikkea kuten nykyisellään.

- Toivon, että ei olisi hirveästi monialaosaajia, vaan olisi ihan selkeästi esimerkiksi tietoverkkoasioiden experttejä.

Porissa syntynyt ja Porin kihlakunnan poliiisilaitoksella työskentelevä Levosen vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa. Lisäksi hän harrastaa perhokalastusta.

Holmlund: Tietoyhteiskunnan uhat kirjattu

Paikalla tämänpäiväisessä julkistamistilaisuudessa olivat muun muassa sisäasiainministeri Anne Holmlund ja poliisiylijohtaja Markku Salminen.

- Tietoyhteiskunta on täynnä mahdollisuuksia, mutta tietoverkkojen ja sähköisen asioinnin lisääntymiseen liittyy myös uhkia. Tietoyhteiskuntamme on altis erilaisille häiriöille ja rikoksille, sisäasiainministeri Anne Holmlund totesi onnittelupuheessaan.

Tietoyhteiskunnan haavoittuvuuteen liittyvä uhka on ministeri Holmlundin mukaan tiedostettu ja kirjattu myös sisäisen turvallisuuden ohjelmaan.

Ohjelmaa ollaan parhaillaan päivittämässä ja valmistelussa kiinnitetään ministerin mukaan erityistä huomiota tietoverkkorikollisuuden torjuntaan.

Vuoden poliisi valittiin nyt 32. kerran. Vuoden poliisin valitsevat yhteistyössä Helsingin nuorkauppakamari, Suomen poliisijärjestöjen liitto sekä sisäasiainministeriön poliisiosasto.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.