Siiviilejä kuoli ohjusiskuissa Hersonissa, Zelenskyi julkaisi tunteikkaan puheen – MTV seurasi sotaa

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta 6:46
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg arvioi Ukrainan sodan etenemistä: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 24. joulukuuta.

  • Yhdysvallat päätti 45 miljardin dollarin tuesta Ukrainaan

  • Suomelta viisi miljoonaa vihreään jälleenrakentamiseen Ukrainassa

  • Volodymyr Zelenskyi vieraili Washingtonissa

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämän seurannan päivittäminen on päättynyt. Löydät tuoreimman sotaseurannan MTV Uutisten kotisivulta.

22.34: Zelenskyi julkaisi tunteikkaan puheen ukrainalaisille 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lupaa Ukrainan tekevän oman joulun ihmeensä osoittamalla, ettei se suostu luovuttamaan huolimatta Venäjän hyökkäyksistä, jotka ovat syösseet miljoonia ihmisiä pimeyteen.

Presidentti julkaisi kynttilöin valaistun puheensa jouluaattona, kun sotaa on kestänyt päivälleen 10 kuukautta.

Katso tiivistelmä puheesta videolta:

Zelenskyi valoi ukrainalaisiin toivoa tunteikkaassaan puheessaan:"Jotkut katsovat joulun ensimmäistä tähteä luotien täyttämän katon läpi" 2:29

18.59: Hersonin iskussa kuolleiden määrä noussut

Jouluaattona Venäjän tekemässä iskussa asuinalueelle Hersonissa on menehtynyt ainakin 10 ihmistä ja 58 on loukkaantunut, kertovat ukrainalaisviranomaiset. 

14:17 Hersonin iskun kuolonuhrien määrä noussut ainakin kahdeksaan

Venäjä teki ohjusiskun Hersonin asuinalueelle jouluaattona – tältä kaupungissa näytti iskun jäljiltä 1:27
Tältä kaupungissa näytti iskun jäljiltä.

Jouluaattoaamuna Hersonin keskustaan tehdyssä iskussa on kuollut ainakin kahdeksan ihmistä ja useita kymmeniä on loukkaantunut, kertovat ukrainalaisviranomaiset. Isku kohdistui vilkkaalle torialueelle.

13:31 Viisi kuoli ja kymmeniä loukkaantui Hersonissa

Jouluaattoaamuna Hersonin keskustaan tehdyssä iskussa on kuollut ainakin viisi ihmistä ja kymmeniä on loukkaantunut, kertoi Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Venäjän iskun Hersonin keskustaan olleen tappamista pelon lietsomisen ja huvin vuoksi.

Hersonin kuvernöörin mukaan alueelle perjantaina tehdyissä Venäjän ilmaiskuissa kuoli myös viisi ihmistä, kertoo Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

11:14 Brittitiedustelu: Ammuspula Venäjän suurin rajoite

Venäjän hyökkäystoimia Ukrainassa rajoittanee merkittävimmin ammuspula, arvioi Britannian sotilastiedustelu.

Brittitiedustelun tilannearvion mukaan Venäjä on todennäköisesti vähentänyt pitkänmatkan ohjustensa käyttöä Ukrainan infrastruktuuriin ohjusten rajoitetun saatavuuden vuoksi. Venäjän tykistöammusten määrän arvioidaan olevan myös riittämätön laajojen hyökkäystoimien toteuttamiseen.

Brittitiedustelun mukaan Venäjän asevoimien nykyisen toimintamallin heikkoutena on, että se vaatii päivittäin runsasta tykistötulta pelkkään asemiensa puolustamiseen

10.21: Ukrainan presidentin neuvonantaja vaatii Iranin asetehtaiden tuhoamista

Ukrainan presidentin neuvontajana Mykhailo Podolyak vaatii Iranin drone- ja ohjustehtaiden likvidoimista eli tuhoamista tai poistamista pelistä. Iran on toimittanut Venäjälle muun muassa droneja, joilla Venäjä on iskenyt rajusti Ukrainan infrastruktuuria vastaan.

Lisäksi Ukrainan hallinnon edustajan mukaan aseiden toimittajat tulisi pidättää. Kiova syyttää Irania asetoimitusten lisäämisestä Venäjälle. Mykhailo Podolyakin mukaan Iran pitää kansainvälistä pakotejärjestelmää räikeästi pilkkanaan. (Reuters.)

08.32: Turussa järjestettävissä mielenilmauksissa vaaditaan joulurauhaa Ukrainaan

Turussa järjestetään tänään kaksi mielenilmausta, joissa vaaditaan joulurauhaa Ukrainaan.

Joulurauhaa vaaditaan ensin Luostarinmäellä Venäjän konsulaatin luona pidettävässä mielenilmauksessa, joka alkaa kello 10 ja kestää kello 10.30 saakka.

Toinen rauhaa vaativa mielenilmaus alkaa Venäjän Turulle lahjoittaman Tapaaminen Turussa 1812 -veistoksen luona Läntisellä Rantakadulla kello 11 ja päättyy kello 11.30.

Mielenilmaus päättyy siihen, että veistokseen ripustetaan joulurauhaa Ukrainaan vaativa kyltti, kertovat mielenilmausten järjestämisestä vastaavat yksityishenkilöt tiedotteessaan. (STT)

07.53: ISW: Venäjä voi valmistella harhauttavaa iskua pohjoiseen Ukrainaan, kyseessä voi myös olla informaatio-operaatio

Yhdysvaltalaisen ajatushautomon ISW:n tuoreen arvion mukaan Venäjän uusi suurhyökkäys Ukrainaan talven aikana on epätodennäköistä, mutta sen riski täytyy ottaa vakavasti. Ajatushautomon mukaan osa Venäjän lisääntyneistä toimista Valko-Venäjällä voivat olla merkki hyökkäyksen valmistelusta. Venäjä on lisännyt sotilaallista toimintaansa Valko-Venäjällä harjoitusten varjolla.

ISW:n mukaan Venäjä on rakentanut Valko-Venäjälle muun muassa uusia kenttäsairaaloita sekä varustanut panssarivaunuja talvisotaan sopivilla naamioinneilla. Venäjän on havaittu siirtäneen myös hyökkäyksiin sopivia joukkoja Luhanskin seudulle.

Aiemmin syksyllä ja talvella Venäjän uskottiin pyrkivän Valko-Venäjällä tapahtuvalla sotilaallisella toiminnallaan sitomaan Ukrainan joukkoja Valko-Venäjän vastaiselle rajalle.

ISW:n arvion mukaan Venäjän toimet voivat toisaalta olla myös osa Venäjän informaatiosotaa. ISW toteaa, että Venäjä voi myös yrittää hämäysluonteista iskua Ukrainan pohjoiseen osaan, jotta Ukraina joutuisi hajauttamaan joukkojaan puolustamaan laajempaa aluetta.


PERJANTAI 23.12.:

22.19: Venäjä purkaa Mariupolin teatterin raunioita peittääkseen siviilien murhaamisen, sanovat Ukrainan viranomaiset 

Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet surullisenkuuluisan Mariupolin teatterin raunioiden purkamisen, kertoivat Ukrainan viranomaiset perjantaina BBC:n mukaan.

Teatteriin oli hakeutunut suojaan noin 1 200 ihmistä maaliskuussa, kun Venäjä pommitti teatteria ja surmasi eri arvioiden mukaan 300–600 ihmistä.

Maanpaossa elävän Mariupolin kaupunginjohtajan avustaja Petro Andrjushtshenko syytti miehittäjiä yrityksistä peitellä satojen siviilien murhaaminen tuhoamalla rauniot.

Andrjushtshenkon mukaan venäläiset aikovat jättää teatterin julkisivun ennalleen ja tuhota muut osat rakennuksesta rakentaakseen paikalle uuden teatterin "mariupolilaisten luiden päälle".

Videokuvissa on näytetty, kuinka puskutraktorit kaatoivat osan rakennuksen takaosasta. Marraskuussa otetuissa satelliittikuvissa näkyy, kuinka teatterin raunioiden ympärille pystytettiin suoja ennen purkamistöiden aloittamista.

Aiemmin tässä kuussa uutistoimisto AP arvioi satelliittikuvien avulla, että Mariupolin hautausmaalle oli kaivettu 10 300 uutta hautaa.

Sydäntäraastava dokumentti näyttää Mariupolin viimeiset päivät paikallisten silmin: “Tuo on isän verta” 3:18
Sydäntäraastava dokumentti näyttää Mariupolin viimeiset päivät paikallisten silmin: “Tuo on isän verta”

BBC puolestaan kertoi marraskuussa, että silminnäkijät ovat viime kuukausien aikana nähneet Venäjän viranomaisten vievän pois ruumiita Mariupolissa tuhoutuneiden rakennusten raunioista haudattaviksi.

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa teatteri oli Mariupolin kaupunkielämän keskus. Venäjä valtasi Mariupolin kuukausia jatkuneen piirityksen päätteeksi toukokuussa, kun sadat ukrainalaistaistelijat lopulta antautuivat Azovstalin terästehtaalla.

Ukrainan viranomaiset uskovat, että taisteluissa Mariupolista menetti henkensä 25 000 ihmistä.

21.45: WSJ: Putinin lähipiiri salailee häneltä huonoja uutisia

Yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole täysin perillä sodan etenemisestä, sillä hänen lähipiirinsä ja turvallisuusjoukot eivät halua ”ärsyttää presidenttiä” huonoilla uutisilla.

WSJ:n mukaan tieto perustuu kuukausia kestäneeseen tiedonkeruuseen entisiltä ja nykyisiltä virkamiehiltä ja tiedustelupalvelun työntekijöiltä Venäjällä ja lännessä. Lehden mukaan sillä on myös lähteitä "lähellä Kremliä".

– Nämä yhdessä muodostavat kuvan maailmasta eristäytyneestä johtajasta, joka on kykenemätön tai haluton uskomaan, että Ukraina pystyy onnistuneesti puolustautumaan, lehti kirjoittaa.

– Presidentillä näyttää olevan hyvin rajallinen kuva asioiden todellisesta tilasta.

WSJ:n mukaan Putin saa joka aamu raportin rintaman tapahtumista, mutta siinä painotetaan vahvasti Venäjän onnistumisia. Tappioita taas pehmitellään.

Raportti on myös välillä useita päiviä vanha, sillä sen täytyy ensin käydä turvallisuuspalvelu FSB:n sekä turvallisuusneuvoston ja sen johtajan Nikolai Patrusevin silmien läpi.

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov tyrmää WSJ:lle väitteet vääristyneestä tiedonkulusta.

WSJ:n lähteiden mukaan Putin yhä pitää kiinni omasta uskomuksestaan, ettei Ukrainan kansaa ole olemassa, ja on valmis jatkamaan sotaa omien kansalaistensa ja maan talouden kustannuksella.

Lue myös:

    Uusimmat