Zelenskyi: Hersonissa paljastunut satoja venäläisten tekemiä sotarikoksia – MTV seurasi sotaa 13.11.

Vapautetun Hersonin asukas halasi brittitoimittajaa kesken lähetyksen kaupunginaukiolla: “Tunsimme joka päivä teidän tukenne” – kertovat ajasta Venäjän miehityksen alla 2:20
Vapautetun Hersonin asukas halasi brittitoimittajaa kesken lähetyksen kaupunginaukiolla: “Tunsimme joka päivä teidän tukenne” – kertovat ajasta Venäjän miehityksen alla.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 13. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan joukot ovat vallanneet takaisin Hersonin kaupungin
  • Zelenskyi: Yli 41 asuinaluetta vapautettu Etelä-Ukrainassa
  • Kahovkan pato on vaurioitunut räjähdyksessä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.32: Zelenskyi: Hersonissa paljastunut yli 400 venäläisten tekemää sotarikosta 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan tutkijat ovat paljastaneet yli 400 venäläisjoukkojen tekemää sotarikosta Hersonin alueella.

Zelenskyin mukaan alueelta on löytynyt sotilaiden ja siviilien ruumiita. Zelenskyin kertoo, että alueelta on pidätetty venäläisiä sotilaita. 

Venäjän joukot vetäytyivät menneellä viikolla Hersonissa Dneprjoen itäpuolelle, ja Ukrainan joukot saivat haltuunsa Hersonin kaupungin. 

Muualla Ukrainassa Venäjä on miehittämillään alueilla väitetysti esimerkiksi teloittanut ja kiduttanut siviilejä.

18.14: Hersonissa on venäläismiehityksen jälkeen pulaa kaikesta

Ukrainassa humanitaarinen tilanne menneellä viikolla vapautetussa Hersonin kaupungissa on vakava. Viranomaisten mukaan kaupungissa on venäläismiehityksen jäljiltä huutava pula etenkin vedestä, mutta myös lääkkeistä ja leivästä.

Venäjän joukot vaikuttavat ennen vetäytymistään tuhonneen systemaattisesti kaupungin keskeistä infrastruktuuria.

–  Useimmissa kodeissa ei ole sähköä eikä vettä, ja kaasun kanssa on vaikeuksia, Hersonin aluevaltuuston varajohtaja Juri Sobolevskyi kertoo Ukrainan televisiolle Guardianin mukaan.

Hersonin alueen kuvernöörin Jaroslav Janushevytshin mukaan venäläiset miinoittivat kriittisen infrastruktuurin kohteita, minkä vuoksi niiden toimintakuntoon saattamisessa menee aikaa. 

Ukrainassa Hersonin perjantainen takaisinvaltaus on herättänyt uskoa sodan voittamisesta 1:59
Ukrainassa Hersonin perjantainen takaisinvaltaus on herättänyt uskoa sodan voittamisesta

16.10: Hersonin asukkaat kertovat ajasta Venäjän miehityksessä: "Pelkäsimme kuollaksemme" 

Uutiskanava CNN:n toimittaja kertoo, että Venäjän miehityksen alla Hersonin asukkaat elivät pimennossa maailmalta. Heillä ei ollut internetiä, sähköä, juoksevaa vettä tai televisiota.

Nyt kaupunginaukio tulvi ihmisiä, kun uutiskanava teki suoraa lähetystä paikan päältä. Hersonilaiset Olga ja Julia kertoivat ajasta Venäjän miehityksen alla.

– Uskon, että monet nyt täällä olevista ihmisistä olivat piilossa, Olga sanoo.

10.29: Britannian puolustusministeriö: Sotilaskoulutus palaa Venäjän kouluihin

Sotilaskoulutus palautetaan Venäjän kouluihin ensi syksynä, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä raportissaan Twitterissä sunnuntaina. Opetusministeri Sergei Kravtsov kertoi keskiviikkona, että koulutus aloitetaan syyskuussa.

Koulutukseen kuuluisi ainakin Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä ampumista ja sen käsittelyä sekä varautumista kemialliseen sotaan ja ydiniskuun. Koulutusta yritettiin elvyttää jo vuonna 2014 Krimin valtaamisen jälkeen, jotta armeijaan saataisiin parempia alokkaita.

Kahdeksan vuotta myöhemmin asiat eivät ole edistyneet, ja alokkaiden koulutus ja taistelutahto ovat edelleen huonot, puolustusministeriö toteaa,

Koulutukseen on tarkoitus käyttää vähintään 140 tuntia kouluvuodesta. Se kuulunee osana laajempaan projektiin, jolla yritetään kasvattaa Venäjän kansan patriotismia ja luottamusta julkisiin instituutioihin.

7.40: ISW: Hersonin menettäneelle Putinille kritiikkiä

Venäjän presidentti Vladimir Putinille sataa kritiikkiä maan menetettyä Hersonin kaupungin, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan yksi äänekkäimmistä Putinin kritisoijista on ollut äärinationalisti filosofi ja ”Putinin aivoiksi” nimitetty Aleksandr Dugin. Presidentin saamaa kritiikkiä on pidetty poikkeuksellisena ja jopa ennennäkemättömänä. 

ISW kirjoittaa, että Putinin on täytynyt Hersonista vetäytymisen jälkeen rauhoitella sotaa kannattavia tahoa, koska tavoitteissa ei ole onnistuttu.

Raportin mukaan Putinilta on vaadittu täyttä liikekannellepanoa ja potkujen antamista epäpäteville virkamiehille.


Lue myös:

    Uusimmat