Mainos

Istanbulissa asuva suomalainen: "Täällä pelätään sotaa niin maan sisällä kuin Syyrian rajalla"

Turkki on koventanut otteitaan äärijärjestö Isisin suhteen. Kiristynyt tunnelma näkyy myös maan suurimassa kaupungissa Istanbulissa.

Istanbulissa asuva opiskelija Milja Rämö kertoo, että kaupungissa on ollut levotonta maanantaista lähtien.

Rämö kertoo heränneensä viime yönä ammuskeluun, mutta hän ei osaa sanoa liittyikö ammuskelu yleiseen levottomuuteen vai yöllä tapahtuneeseen ratsiaan. Poliisin mukaan ratsiassa pidätettiin 250 terroristiepäilyä ympäri maata.

– Tiesin, että se liittyy jotenkin Suruciin ja Isisiin, mutta tätä tämä on ollut joka ilta maanantaista lähtien, Rämö sanoo.

Maanantaina itsemurhapommi-isku tappoi 32 ihmistä noin kymmenen kilometrin päässä Kobenen kaupungista sijaitsevassa Surucissa. Iskun tekijällä epäillään olevan suhteita Isisiin. Välit Turkin ja Isisin välillä kiristyivät entisestään eilen, kun turkkilainen sotilas kuoli Syyrian puolelta tulleeseen luotiin. 

Rämö asuu tällä hetkellä Istanbulin Euroopan puolella sijaitsevassa Tarlabasissa Beyoglun kaupunginosassa. 

– Tarlabasissa ja viereisessä naapurustossa asuu paljon kurdeja ja aikaisemmin tällä viikolla näillä alueilla on ollut yhteenottoja kurdien ja poliisien välillä.

Rämö on asunut Turkissa viimeisen kolmen vuoden aikana yhteensä vuoden. Opinnoissaan hän keskittyy Lähi-itään ja Turkkiin.

Mitä seuraavaksi?

Rämö kertoo, että paikallisia huolestuttaa se, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tänään Turkin ilmavoimat on ensi kertaa iskenyt Syyrian rajan puolelle ja Turkki on myös ilmoittanut sallivansa Yhdysvaltojen käyttää Turkissa sijaitsevaa lentotukikohtaansa iskuissa Isisiä vastaan.

– Puhutaan siitä, mitä Isis tulee tekemään. Puhutaan, mitä kurdijärjestö-PKK tekee ja mitä hallitus tekee. Täällä pelätään sotaa niin maan sisällä kuin Syyrian rajalla, Rämö sanoo.

Rämön mukaan monet kokevat tilanteen turvattomaksi myös Istanbulissa.

– Yleisesti työkaverini puhuvat siitä, miten missä vaan voi milloin vain räjähtää. Siitä puhuttiin jo vuosi sitten, miten Isis on Istanbulissa läsnä ja että, mitä vaan voi tapahtua.

– Tietysti tämä on ahdistavaa ja huolestuttavaa, mutta en ole kokenut olevani vaarassa.

Maanantaina Surucissa tapahtuneessa iskussa kuoli useita kurdeja. Turkissa on suuri kurdivähemmistö ja Rämön mukaan tilanne liittyy paljolti heihin.

– Surucin itsemurhaisku on aiheuttanut levottomuutta kurdien ja turkkilaisten välillä, koska koetaan, että Turkki ei ole puuttunut aikaisemmin toimiin Isisiä vastaan ja tämän takia kurdit ovat joutuneet iskun uhreiksi.

Maanantaisessa Surucissa tapahtuneessa iskussa kuoli myös Rämön ystävänsä ystävä.

– Ystäväni suru on raastavaa.  

– Tuntuu, että tällä hetkellä vaan odotetaan mitä tapahtuu seuraavaksi.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.