Istanbulin iskussa yhdistyvät Turkin närästyksen kohteet – tutkija hämillään: "Miten ne kaikki voivat olla tässä samassa kuviossa?"

Video näyttää räjähdyksen kävelykadulla Istanbulissa – ainakin yksi kuollut 0:49
Katso video Istanbulissa eilen tapahtuneesta räjähdyksestä videolta.

Kurdistanin työväenpuolue PKK kiistää, että se olisi tehnyt  eilisen Istanbulin pommi-iskun, jossa kuoli ainakin kuusi ihmistä ja haavoittui yli 80.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu ilmoitti aikaisemmin tänään, että PKK olisi ollut syypää iskuun. PKK:n mukaan se ei iske suoraan siviileihin eikä hyväksy siviileihin kohdistuvia iskuja. Asiasta kertoi Firat-uutispalvelu, jolla on läheiset yhteydet PKK:hon.

Myös kurdijohtoiset Syyrian demokraattiset joukot (SDF) ovat kiistäneet osallisuutensa iskuun. Turkki näkee SDF:ään kuuluvat kurdijoukot PKK:n haarana.

Turkin poliisi kertoi aiemmin tänään pidättäneensä iskusta epäiltynä syyrialaisnaisen, jolla kerrottiin olevan kytköksiä PKK:hon. Naisen kerrottiin olleen matkalla Kreikkaan.

STT:n haastattelema Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kuvaileekin, että Istanbulin pommi-iskussa yhdistyvät kaikki Turkin tämänhetkiset närästyksen kohteet: PKK, Syyria, Kreikka ja Yhdysvallat.

–  Väkisin tulee mieleen, että miten ne voivat kaikki olla tässä samassa kuviossa mukana. Toki se on mahdollista, Alaranta sanoi.

Turkki kieltäytyi tänään vastaanottamasta Yhdysvaltain lähettämiä surunvalitteluviestejä pommi-iskusta, koska myös Yhdysvaltojen on mielletty olevan osallinen iskuun. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kun on toistuvasti syyttänyt Yhdysvaltoja aseiden toimittamisesta Pohjois-Syyrian kurditaistelijoille.

Joku muu äärijärjestö iskun takana?

Turkin viranomaiset ovat vaikuttaneet vakuuttuneilta kurdien syyllisyydestä iskuun, vaikka kurdijärjestöt ovatkin kiistäneet osallisuutensa. Alarannan mukaan myös esimerkiksi äärijärjestö Isis tai muut Syyriassa toimivat ääri-islamistiset ryhmät ovat saattaneet olla iskun takana.

Kyseessä saattoi myös olla PKK:n kostoisku Turkin Syyrian puolelle tekemistä hyökkäyksistä.

–  Turkki on onnistunut siirtämään PKK:n vastaisen taistelun aika pitkälti rajojensa ulkopuolelle, Syyriaan ja Irakiin. Jos se on PKK:n tekemä isku, niin sillä todennäköisesti halutaan näyttää, että PKK:lla on kyky horjuttaa turvallisuuden tunnetta iskemällä Turkin sisällä näyttävästi, Alaranta sanoi.

Istanbulilainen Kauppias Kemal Ozturk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan pelkäävänsä uutta iskua vaalien alla. Vaalit on määrä pitää kesäkuussa.

–  Vaalikampanjan aikana näin voi käydä. Niin voi käydä täällä tai missä muussa kaupungissa tahansa. Me elämme pelossa, Ozturk kiteytti.

Alarannan mukaan uusien iskujen mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Turkissa poliittinen tilanne on muuttumassa entistä jännitteisemmäksi vaalien alla.

Lisää volyymia kurdiryhmien vastaiseen puheeseen

Alaranta ei ottanut suoraa kantaa, mitä Istanbulin pommi-iskusta voi seurata Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnille. Turkki on pantannut hakemusten hyväksymistä odottaen etenkin Ruotsilta selkeämpää sitoutumista terrorismin vastaiseen taisteluun.

–  Se jää nähtäväksi, mutta ei Turkin argumentointi tästä ainakaan pienemmäksi muutu. Todennäköisesti Turkki tulee entistä lujemmin korostamaan sitä, että PKK:n uhka pitää ottaa vakavasti.

Alarannan mukaan vastaavaa puhetta tullaan vastedes kohdistamaan muihinkin maihin kuin vain Ruotsiin ja Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat