Israelin entisen presidentin poika valittiin presidentiksi – hallituskuvioiden umpisolmun ratkominen venyi viime hetkille

Israelissa maan parlamentti, knesset, on valinnut Isaac Herzogin maan seuraavaksi presidentiksi. Benjamin Netanjahun 12 vuotta yhtäjaksoisesti jatkunut pääministeriura oli hyvin lähellä päättymistä tänään.

Netanjahua vastaan asettunut monenkirjava oppositiopuolueiden ryhmä neuvotteli viime hetkeen asti kiistakysymyksistä.

Mediatietojen mukaan vaikein ratkaisua vaatineista kysymyksistä oli, kuuluuko yksi paikka tuomareita nimittävässä lakivaliokunnassa työväenpuolueelle vain uskonnolliselle oikeistolle. Uusi hallitus tarvitsisi tukea myös arabipuolueelta, jonka kerrottiin asettaneen viime hetkellä uusia ehtoja.

Hallituksen muodostamista johtaa keskustalaisen Yesh Atid -puolueen Yair Lapid. Hän sai tehtävän kuukausi sitten, kun Netanjahu oli epäonnistunut omassa yrityksessään.

Lapidin määräaika oli kuitenkin umpeutumassa puoliltaöin Israelin ja Suomen aikaa. Jos hallitussopua ei synny, edessä ovat todennäköisesti jo viidennet parlamenttivaalit reilun kahden vuoden kuluessa.

Lapidin kerrottiin viikonvaihteessa sopineen jo periaatteessa hallitusyhteistyöstä Yamina-puolueen Naftali Bennettin kanssa, joka edustaa uskonnollista kansallismielisyyttä. Israelin mediassa on kerrottu, että pääministerinä aloittaisi Bennett, jolta Lapid ottaisi hallituksen johtovastuun hallituskauden puolivälissä.

Politiikan vastakkaisia laitoja edustavien puolueiden yhteistyöaikeet ovat herättäneet jonkin verran vastalauseita niitä äänestäneissä kansalaisissa. Netanjahu on puolestaan varoittanut tekeillä olevan hallituksen olevan vaaraksi Israelin valtiolle.

Tietoa hallitussovusta odotettiin tänään jo puoliltapäivin, kun Israelin parlamentti, knesset, kokoontui valitsemaan maalle seuraavaa presidenttiä.

Äänestyksen voitti veteraanipoliitikko ja työväenpuolueen entinen johtaja Isaac Herzog. Hänen isänsä Chaim Herzog toimi Israelin presidenttinä vuosina 1983–93.

Herzog aloittaa kautensa heinäkuussa. Presidentin asema on Israelissa paljolti seremoniallinen.

Israelin politiikka on ollut pitkään umpisolmussa: maassa on järjestetty jo neljän parlamenttivaalit kahden vuoden kuluessa.

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan 17.50.
Artikkelia päivitetty 13:51 tiedoilla uudesta presidentistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja