Israel sallii sittenkin toisen yhdysvaltalaisen kongressiedustajan pääsyn maahan – edustajalta tunteellinen vetoomus: "Kenties viimeinen mahdollisuuteni tavata hänet"

Israel on aikeissa sallia yhdysvaltalaisen kongressiedustajan Rashida Tlaibin pääsyn maahan, kertoo maan sisäministeriö. Sisäministeri päätti sallia palestiinalaistaustaiselle Tlaibille "humanitaarisen vierailun isoäitinsä luokse".

Ministeriön mukaan pääsy sallittiin, koska edustaja vakuutti kunnioittavansa Israelin asettamia ehtoja. Israelilaismediat kertovat, että Tlaib on luvannut, että hän ei edistä Israelin vastaista boikottia matkansa aikana.

– Anon pääsyä Israeliin tavatakseni sukulaisiani ja erityisesti isoäitiäni, joka on yhdeksänkymppinen, Tlaib kirjoitti israelilaismedioiden mukaan.

– Tämä voi olla viimeinen mahdollisuuteni tavata hänet. Kunnioitan kaikkia rajoitteita enkä edistä Israelin vastaista boikottia vierailuni aikana.

Boikotti toi kiellon päästä maahan

Israel ilmoitti torstaina estävänsä kahden Yhdysvaltain kongressin demokraattiedustajan pääsyn maahan. Tlaibin ja Ilhan Omarin oli määrä vierailla alueella viikonloppuna.

Syy päätökseen on Israelin sisäministeriön mukaan se, että Omar ja Tlaib ovat tukeneet Israelin vastaista boikottia. Boikotin taustalla on palestiinalaisalueiden miehitys ja palestiinalaisten kohtelu.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi torstaina ennen Israelin päätöstä, että osoittaisi suurta heikkoutta, jos Israel päästäisi Omarin ja Tlaibin maahan.

– He vihaavat Israelia ja kaikkia juutalaisia, eikä mikään voi muuttaa heidän mieltään, hän kirjoitti.

Palestiinalaisten edustaja sen sijaan kutsui päätöstä vihamielisyyden osoitukseksi yhdysvaltalaisia kohtaan. 

Lue myös:

    Uusimmat