Mainos

Israel miehittää osia Länsirannasta

Israel miehittää osia Länsirannasta kostoksi palestiinalaisten itsemurhaiskuille.

Israel aikoo miehittää uudelleen osia Länsirannasta ja pitää alueita hallussaan niin kauan kuin palestiinalaisten "terrori" jatkuu, kertoi Israelin hallitus antamassaan lausunnossa varhain aamulla.

Lausunto annettiin muutamia tunteja sen jälkeen, kun Israelin tankin olivat illalla tunkeutuneet Länsirannalla sijaitsevaan Jeniniin ja sen pakolaisleiriin. Operaatio oli vastatoimi Jerusalemin eiliselle pommi-iskulle, jossa kuoli 19 ihmistä.

Iskun jälkeen Israelin hallituksen turvallisuuskomitea päätti ryhtyä "pikaisiin sotilaallisiin toimiin". Lausunnon mukaan Israel tulee muuttamaan tapaa, jolla se vastaa palestiinalaisten iskuihin.
-Israel vastaa terroritekoihin ottamalla haltuunsa alueita palestiinalaisviranomaisilta. Israel jatkaa näiden alueiden miehittämistä niin kauan kuin terrori jatkuu, lausunnossa todettiin.

Israel valtasi useita kaupunkeja

Muutamaa tuntia aiemmin ainakin viisi panssarivaunua vyöryi Jeniniin, palestiinalaislähteet kertoivat. Myöhemmin tänään Israelin armeija vahvisti operaation olevan käynnissä. Palestiinalaiset tulittivat tankkeja kaupungin pakolaiskortteleista, mutta ne eivät vastanneet tuleen.

Kaupungin yllä nähtiin myös kaksi helikopteria ja F-16-hävittäjiä. Israelin tankit etenivät palestiinalaislähteiden mukaan myös Jeninin pakolaisleirille sekä Qalqilyan kaupunkiin. Palestiinalaislähteiden mukaan jalkaväen yksiköitä oli tukemassa panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja ja taisteluhelikoptereita.

Israelin armeija kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Jeninissä oli käynnissä sotilasoperaatio mutta ei antanut asiasta tarkempia tietoja. Tänään aamullaa Israel tunkeutui palestiinalaislähteiden mukaan myös Nablusin kaupunkiin, joka myöskin sijaitsee Länsirannalla.

Palestiinalaisia pidätettiin


Israelin armeijan mukaan Nablusista ryhdyttiin muutamaa tuntia myöhemmin vetäytymään, koska halutut ääriryhmien jäsenet oli pidätetty. Israelin mukaan Nablusissa tehtiin kolme pidätystä, ja lisäksi saman alueen Hebronissa ja Betlehemissä yhteensä viisi.

Israel on viime viikkoina toistuvasti tunkeutunut Länsirannan kaupunkeihin ja ilmoittanut siten pyrkivänsä murskaamaan pommihyökkäyksistä epäillyt ryhmät. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush aikoo viranomaislähteiden mukaan julkistaa suunnitelmansa palestiinalaisvaltion luomisesta ja Lähi-idän kriisin ratkaisemisesta tällä viikolla tiistain pommi-iskusta huolimatta. Bush tuomitsi iskun, mutta ei toistaiseksi ole kommentoinut Israelin vastatoimia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 19.06.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.