Mainos

Israel aikoo vetäytyä Länsirannalta maaliskuussa

Israel aikoo vetäytyä lupaamaltaan 6,1 prosentin suuruiselta alueelta Länsirannalla ennen maaliskuun loppua. Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin neuvonantaja Nabil Abu Rdainah kertoi tänään, että Arafat ja Israelin pääministeri Ehud Barak ovat sopineet vetäytymisen tapahtuvan kymmenen päivän sisällä siitä kun muslimien Eid al-Adha -juhla päättyy.

Israelin lippu

Juhlan on määrä päättyä maaliskuun 20. päivä. Vetäytymisen oli alkujaan määrä tapahtua jo tammikuussa, mutta se on viivästynyt, koska Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat olleet lukossa. Arafat ja Barak sopivat viime viikolla aloittavansa rauhanneuvottelut uudelleen Washingtonissa muslimien juhla-ajan päätyttyä. Osapuolet ovat sopineet lopullisen rauhansopimuksen takarajaksi syyskuun 13. päivän tänä vuonna.

Syyria ja Libanon varoittavat

Syyria on puolestaan alkanut epäillä, pystyykö Israelin "heikentynyt" presidentti Ehud Barak enää viemään läpi rauhansopimusta Syyrian kanssa. Näin sanoi Syyrian presidentin Hafez al-Assadin poika Bashar Lontoossa ilmestyvässä arabiankielisessä päivälehti al-Hayatissa. "Ihmettelemme, haluaako Barak todella edistää neuvotteluja ja onko hän kykenevä tekemään päätöksiä. Hän tuntuu käyvän heikommaksi päivä päivältä", Bashar sanoi lehdessä. Bashar al-Assad varoitti myös, että yksipuolinen vetäytyminen Libanonista ei ole ratkaisu alueen ongelmiin "etenkin kun se johtuu Israelin tappiosta, joka on ensimmäinen sitten valtion perustamisen vuonna 1948". "Hyväksyykö Israel Etelä-Libanonin tappion etsimättä kostoa", al-Assad kysyi.

Myös Libanonin presidentti Emile Lahoud varoitti tänään samassa lehdessä Israelia siitä, että sen suunnittelema vetäytyminen Etelä-Libanonista saattaa johtaa sotaan, jos se ei liity osana laajempaan rauhansopimukseen.
-Israelin yksipuolinen vetäytyminen ei toimi. Se tulee johtamaan uuteen sotaan, Lahoud muistutti.

Israel ilmoitti viime sunnuntaina lopettavansa 22 vuotta kestäneen Etelä-Libanonin miehityksensä, vaikka Syyrian ja Libanonin kanssa ei päästäisikään rauhasopimukseen.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.