Ison suomalaisen vakuutusyhtiön salkunhoitaja latasi yrityssalaisuudet uudet työpaikan toivossa – järjestelmä huomasi tempun ja toi potkujen päälle tuomion

Suuressa suomalaisessa vakuutus- ja pankkiyhtiössä työskennellyt nainen tuomittiin yrityssalaisuuden rikkomisen yrityksestä tämän ladattua suuren määrän yrityksen salassapidettäviä materiaaleja hakiessaan samalla uutta työpaikkaa.

Tapaus sattui vuoden 2017 alussa Espoossa. Nainen työskenteli yrityksessä salkunhoitajana, ja oli hakenut uutta työpaikkaa toisesta samalla alalla työskennelleestä yrityksestä.

Tiedonsiirto jäi valvontajärjestelmän seulaan

Päivää ennen työhaastattelua salkunhoitaja oli ladannut 1,1 gigatavua yrityksen toimintaan liittyviä asiakirjoja koneelleen ja sieltä Google Drive -pilvipalveluun.

Määrä vastasi oikeuden kuuleman asiantuntijan mukaan alakanttiin arvioiden noin 8000 sivua paperia. Tiedostot sisälsivät muun muassa tietoja yrityksen hallinnoiminen kiinteistöjen omistajista, arvoista, tuotoista, kuluista ja tuottoarvoista sekä myös muutamia ohjelmistoja

Tiedonsiirto tuli ilmi, koska yrityksen verkkoympäristöön oli asennettu yrityksen tiedonsiirtoja mittaava sensori, joka hälytti poikkeuksellisen suuruisesta tiedonsiirrosta.

Tietojen kopioiminen ja lataaminen oli ollut kiellettyä ja salkunhoitaja irtisanottiin tapahtuneen johdosta. Hän poisti tiedostot pilvipalvelusta jäätyään kiinni.

Salkunhoitajan mukaan hän oli ladannut tiedostot hetken mielijohteesta, ja teko liittyi aikomukseen tehdä etätöitä. Hän kiisti rikoksen.

Yritys: Olisi voinut aiheuttaa jopa satojen miljoonien vahingon

Asia eteni myös rikostutkintaan ja lopulta oikeuteen. Käräjäoikeuden mukaan, että salkunhoitaja oli hankkinut tiedot mahdollista uutta työpaikkaa silmälläpitäen.

– Käräjäoikeus katsoo olosuhteiden viittaavan vahvasti siihen, että [salkunhoitaja] on halunnut varautua tulevaa mahdollista uutta työtehtäväänsä varten ottamalla itselleen talteen häntä työtehtävissä mahdollisesti edesauttavaa aineistoa.

Oikeudessa kuullun yrityksen edustajan mukaan vastaavaa ei ollut yhtiössä tapahtunut koskaan aikaisemmin. Yrityksen mukaan tiedot olisivat voineet aihettaa eteenpäin levitessään yritykselle tai sen sijoittajille miljoonien tai jopa satojen miljoonien taloudellisen vahingon. Salkunhoitaja piti esitettyjä arvioita ylimitoitettuina.

Vuonna 1988 syntynyt nainen tuomittiin yrityssalaisuuden rikkomisen yrityksestä 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja