Islanti äänestänee Icesave-korvauksista helmikuussa

Islanti järjestää kansanäänestyksen Icesave-korvausten maksamisesta todennäköisesti ensi kuun lopussa. Hallitus esittää parlamentille, että äänestyspäivä olisi 20. helmikuuta.

Äänestyksessä ratkaistaan, maksaako Islanti liki neljän miljardin euron korvaukset Britannialle ja Hollannille. Maat olivat antaneet kyseisen summan hyvityksenä islantilaisen Icesave-pankin brittiläisille ja hollantilaisille sijoittajille, jotka olivat menettäneet rahansa pankin kaatuessa.

Islannin parlamentti ehti jo vuodenvaihteessa hyväksyä lain korvausten maksamisesta, mutta presidentti Olafur Ragnar Grimsson kieltäytyi vahvistamasta sitä. Tämän vuoksi asia menee perustuslain mukaisesti kansanäänestykseen. Parlamentti kokoontuu käsittelemään äänestyksen järjestämistä perjantaina.

Islantilaisten enemmistö vastustaa korvauksia, mutta sotkun mutkistuminen voi vaikeuttaa Islannin taloustilannetta ja jopa uhata sen liittymistä EU:hun. Britannia varoitti keskiviikkona, että se panee jupakan korvan taakse pohtiessaan Islannin jäsenyyttä.

EU-maiden on hyväksyttävä uudet jäsenvaltiot yksimielisesti.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat