Islannissa huolestuttavia merkkejä: Tuhansia maanjäristyksiä viikon sisään, maanpinta noussut senttejä

Italiassa heräilee supertulivuori, jonka purkauksen voima voisi mullistaa planeettamme elämän:"Pamaus kuuluisi Suomessa asti" 4:17
Katso video: Italiassa heräilee supertulivuori, jonka purkauksen voima voisi mullistaa planeettamme elämän

Islannissa on mitattu viikon sisään yli 10 000 maanjäristystä samalla, kun maanpinta nousee. Tutkija varoittaa tulivuorenpurkauksesta. 

Maanpinta Islannissa on noussut noin kolme senttimetriä viime päivinä samalla, kun maanjäristykset maan lounaisosassa ovat lisääntyneet. Maanjäristysten sarja alkoi keskiviikkona 25. lokakuuta. 

Islannin yleisradion (Rúv) mukaan maan lounaisosassa on mitattu jo yli 10 000 maanjäristystä viimeisen viikon aikana. Valtaosa järistyksistä on ollut pieniä, mutta kolme on ollut voimakkuudeltaan yli 4 magnitudia. Rúvin mukaan eilinen 4,4 magnitudin järistys tuntui pääkaupunki Reykjavikissa asti. 

Järistykset ovat keskittyneet Reykjanesin niemimaalle, joka sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päästä Reykjavíkista. Niemimaalla on noin 30 suurehkoa tulivuorta. Islannin ilmatieteenlaitoksen tutkimusosaston johtaja Matthew Roberts varoittaakin mahdollisesta tulivuoren aktivoitumisesta.

– Nämä maanjäristykset ovat varoitusmerkki, joka kertoo meidän lähestyvän seuraavaa [tulivuoren] purkausta, Roberts kertoi uutistoimisto Reutersille viime viikon perjantaina.  

Maan ilmatieteenlaitos kertoo maanjäristysten sarjan olleen viime päivinä tavallista laajempi, vaikka maanjäristykset ovatkin Islannissa tavanomaisia. Robertsin mukaan pitkäaikainen magman kerääntyminen on kasvattanut painetta ja nousee hitaasti maanpintaa kohti. Nyt nähdyt maanjäristykset ovat tapahtuneet noin viiden kilometrin syvyydessä.

Lue myös:

    Uusimmat