Islanti julistanut hätätilan: Tulivuorenpurkaus saattaa tapahtua hetkenä minä hyvänsä – magma nousemassa kohti pintaa

Islannissa maanjäristyksiä ja maan halkeilua mahdollisesti lähestyvän tulivuorenpurkauksen vuoksi 1:19
Maanjäristykset ovat aiheuttaneet Grindavíkin kaupungin alueella maan halkeamista.

Islanti on julistanut hätätilan mahdollisen tulivuorenpurkauksen muodostaman uhan vuoksi. Purkaus saattaa tapahtua vain tuntien sisällä, uutisoi uutistoimisto Reuters.

Islannissa seurataan hetki hetkeltä Fagradalsfjallin tulivuoren mahdollista purkautumista. 

Islannin yleisradio RÚV:in mukaan seisminen toiminta alueella on ollut viime yönä paljon vähäisempää kuin edellisinä öinä.

Vaikka keskiyön jälkeen Islannissa on mitattu noin tuhat maanjäristystä, ovat ne voimakkuudeltaan heikompia kuin perjantaina ja lauantaina maata vavisuttaneet järistykset. 

Tämä suuntaus viittaa kuitenkin siihen, että magma on siirtymässä lähemmäs pintaa. 

Geofysiikan professori Magnús Tumi Guðmundsson sanoo RÚV:ille, että seisminen prosessi on hidastunut, mutta se on edelleen käynnissä.

– On pidettävä todennäköisenä, että tämä päättyy purkaukseen. Se alkoi todella nopeasti, mutta onneksi se on hieman hidastunut. Se ei kuitenkaan kerro mitään siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu, Magnús Tumi kertoo.

Islannin ilmatieteen laitoksen johtaja Benedikt Ófeigsson kertoo RÚV:lle, etteivät viranomaiset näe välitöntä purkauksen vaaraa. 

– Mutta tilanne voi muuttua nopeasti, hän sanoo.

Viimeisen vuorokauden aikana eniten seismistä toimintaa on ollut Grindavíkin kaupungin pohjoispuolella ja eteläpuolella. Pituudeltaan 15 kilometriä pitkä magmatunneli kulkee keskeltä Grindavíkia. Kaupunki sijaitsee noin 50 kilometrin päässä maan pääkaupungista Reykjavikista.

Magnús Tumin mukaan todennäköisin paikka purkautumiselle onkin Grindavík. Magmatunneli on norjalaismedia VG:n mukaan kaupungin kohdalla tällä hetkellä vain 1,5 kilometrin syvyydessä maan alla.  

Asukkaille viisi minuuttia aikaa

Grindavíkin 3 000 asukasta evakuoitiin lauantaina. 

Aikaisemmin sunnuntaina kaupungin asukkaille annettiin lupa noutaa kodeistaan välttämättömiä tarvikkeita, mutta tilanteen kehittyessä lupia annetaan hyvin rajoitetusti. 

Viranomaiset haluavat varmistaa asukkaiden turvallisuuden ja viimeisimmän tiedon mukaan kustakin perheestä vain yksi henkilö saa viisi minuuttia aikaa hakea tavaroita.

– Muut Grindavíkin asukkaat eivät saa lupaa mennä kaupunkiin. Tämä on tilanne tänään ja seuraavan tunnin aikana. Tällä hetkellä kaupungin muille alueille ei ole mahdollisuutta mennä, poliisin tiedotteessa kerrotaan RÚVin mukaan.

Juttua päivitetty kello 17.38: Päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat