Islannissa odotetaan tulivuorenpurkausta – evakuoinnit aloitettu

Koillis-Islannissa sijaitsevan Fagradalsfjallin kilpitulivuoren pelätään purkautuvan lähitunteina tai -päivinä. Asiasta kertoo muun muassa islantilaismedia RÚV.

Arviot tulivuoren mahdollisesta purkautumisesta perustuvat siihen, että esimerkiksi eilen perjantaina sadat maanjäristykset vavisuttivat saarivaltiota.

Perjantain maanjäristyksistä viiden magnitudi oli yli viisi ja seitsemän vähintään 4,5, kirjoittaa yhdysvaltalaismedia Washington Post.

Islantilaisviranomaiset ovat varautuneet mahdolliseen tulivuorenpurkaukseen evakuoimalla Lounais-Islannissa sijaitsevan Grindavíkin kaupungin, jossa asuu noin 3 000 ihmistä. Kaupunkiin kulkevat tiet on suljettu.

Islannin ilmatieteen laitoksen mukaan Grindavíkin alla sijaitseva maanalainen laavatunneli on suurentunut. 

Ilmatieteen laitoksen mukaan on vaikeaa arvioida, missä ja koska laava voi purkautua maanpinnalle. On myös mahdollista, että näin ei käy. Toisaalta laava voi purkautua suoraan Grindavíkin kaupunkiin.

Kaikki Islantiin saapuvat ja sieltä lähtevät lennot ovat tällä hetkellä aikataulussa. 

Vuonna 2010 Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus perui suuren osan koko Euroopan lennoista useiksi päiviksi. Suomessa koko ilmatila suljettiin useaksi päiväksi.

Juttua päivitetty 13.11.2023 kello 15.51: Lause "Perjantain maanjäristyksistä viisi ylitti viiden magnitudin rajan ja seitsemän vähintään 4,5 magnitudin" muokattu muotoon "Perjantain maanjäristyksistä viiden magnitudi oli yli viisi ja seitsemän vähintään 4,5".

 

Lue myös:

    Uusimmat