Isku ydinvoimalaan olisi itsetuhoisuutta, sanoo YK:n Guterres

Ukrainan Zelenskyi muistuttaa, että kukaan ei voi pysäyttää tuulta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pitää iskua ydinvoimalaan itsetuhoisena tekona. Guterres esitti kantansa lehdistötilaisuudessa Tokiossa Japanissa.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan viimeisimmästä iskusta Euroopan suurimmassa ydinvoimalassa Zaporizhzhjassa. Voimala on ollut Venäjän hallussa hyökkäyssodan alkuvaiheesta asti.

Lehdistötilaisuudessa Guterres tuomitsi tämänkaltaiset iskut kommentoimatta kuitenkaan sitä, kumpi osapuoli on niistä vastuussa.

Perjantain taisteluiden jälkeen YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti "erittäin todellisesta ydinkatastrofin vaarasta". Guterres vakuutti YK:n tukevan IAEA:ta yrityksissä vakauttaa voimalaa ja sanoi toivovansa, että IAEA:lle tarjotaan pääsy voimalaan.

Guterres vieraili viikonloppuna myös Hiroshimassa atomipommi-iskun 77. vuosipäivänä. Vierailullaan hän varoitti, että ihmiskunta "leikkii ladatulla aseella", kun ydinkatastrofin mahdollisuus kasvaa kaikkialla maailmassa aina Ukrainasta Lähi-itään ja Korean niemimaalle.

Lisäksi Guterres muistutti jälleen ydinaseiden vaarallisuudesta.

– Todistamme geopoliittisen tilanteen radikalisoitumista, jonka vuoksi emme voi taaskaan täysin unohtaa ydinsodan uhkaa, hän sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi penäsi sunnuntai-illan puheessaan kansainväliseltä yhteisöltä "periaatteellista vastausta" Venäjän hyökkäyksiin Zaporizhzhjassa.

– Maailmassa ei ole sellaista maata, joka voisi tuntea olonsa turvalliseksi, kun terroristivaltio tulittaa ydinvoimalaa. Jos tapahtuu jotakin, joka ei ole korjattavissa, kukaan ei voi pysäyttää tuulta, joka levittää radioaktiivista kontaminaatiota, presidentti lausui.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja