Isku Pohjois-Koreaan olisi vaikea ja lähes tulokseton – maan tärkeimmät sotilaskohteet ovat maan alla

Jos Yhdysvaltain ja sen liittolaisten hermo pettäisi valtapelissä Pohjois-Korean kanssa ja diktatuuriin tehtäisiin ensi-isku, se epäonnistuisi, sillä maa on läntisten asiantuntioiden mukaan kaivanut kaikki tärkeimmät sotilaskohteensa maan alle.

Pohjois-Korean ensimmäinen johtaja Kim Il-Sung sanoi vuonna 1963: "Maastamme on tehtävä linnoitus ja meidän on kaivauduttava maan alle suojellaksemme itseämme".

Seuraava Kim kaivoi tukikohdan vuoreen Kiinan rajalle yllätyshyökkäyksen varalta. Nyt, yli puoli vuosisataa myöhemmin, Kimien päämäärä on totta. Yhdysvaltain loikkareilta saamien tietojen mukaan arviolta 6000-8000 erilaista sotilaskohdetta on maan sisässä.

Britannian entinen lähetystötyöntekijä on sanonut, että Pohjois-Korea on mestari tällä alalla. Kokonaisia tehtaita, maanalaisia tieverkkoja, rautateitä ja asevarastoja on syvällä maassa tai vuorten sisällä. Ydinkoealue Punggye-ri:stä ei satelliittikuvissa näy maan pinnalla juuri mitään.

Ilmavoimien arvellaan piillottelevan Pohjois-Korean tiettävästi vähäisiä ja vanhentuneita hävittäjiään kolmessa maanalaisessa tukikohdassa.

Pääkaupunki Pjongjangin alla on tiettävästi liki kaupungin kokoinen bunkkeri.

Geologisesti Pohjois-Korea on vuoristoisempi ja vaikeakulkuisempi kuin Etelä-Korea ja myös maaperä on erilainen. Maaperän rajalinja noudattaa karkeasti maita erottavaa nykyistä tulitaukorajaa.

Etelä-Korea sanoo, että pohjoiisnaapurilla on lähellä rajaa yli 80 tunnelia, joita pitkin pääsee liikkumaan 30 000 sotilasta tunnissa. Satoja tykkejä on arvellaan kaivetun raja-alueen läheisten vuorten rinteisiin ja etelän pääkaupunki Seoul on niiden kantamassa.

Asiantuntijoiden mukaan ensi-isku Pohjois-Koreaan olisi vaikea, lähes tulokseton ja varman vastaiskun vuoksi vaatisi miljoonaluokan ihmisuhreja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja