IS: Matti Meikäläinen voi jakaa ehdokkaalle vaalirahaa, eikä tarkastusvirasto mahda mitään – vaalirahailmoituksissa outouksia: "Me yritämme pitää tätä jotenkin kontrollissa..."

Pöllöraati: Millainen loppukiri nähdään vaalitaistossa? 15:59
Pöllöraati: Millainen loppukiri nähdään vaalitaistossa?

Vaalirahailmoitukset saattavat sisältää outouksia, joita edes Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) ei pysty perinpohjaisesti selvittämään, kertoo Ilta-Sanomat.

Tiukan lainsäädännön takia VTV ei esimerkiksi pysy selvittämään, onko rekisteröimätöntä yhdistystä tai henkilötukijaa oikeasti olemassa. Jos ehdokas ilmoittaa vaalirahojensa lähteeksi "Matti Meikäläinen", VTV:n on siihen tyytyminen.

– Ei meillä ole mitään mahdollisuutta tietää, onko kyse oikeasta henkilöstä. Käytännössä valvontaa tehdään silloin ehdokkaan tiliotteiden avulla, tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola sanoo.

VTV puuttuu asiaan vain silloin, kun virastolla on tieto siitä, että tukijassa on jotain epäilyttävää.

IS:n selvityksessä ehdokkailta löytyi vaalirahoitusilmoituksia, joissa tukiyhdistyksen nimi tai y-tunnus on kirjoitettu väärin. VTV pyrkii kuitenkin täydentämään yhteisötuista tukijoiden y-tunnukset.

– Me yritämme pitää tätä jotenkin kontrollissa, mutta tämä ei ole sellainen lakitason valvottava asia, johon me voisimme kauhean kovia keinoja käyttää, hän jatkaa.

Lisäksi VTV ei voi tehdä mitään, jos ehdokas saa yksittäiseltä tukijalta laissa sallittua suuremman määrän tukirahaa.

Lue myös:

    Uusimmat