IS: Katja Hänninen sai esikoisensa 14-vuotiaana – "Pahennusta synnytysikäni on aiheuttanut vasta nyt, kun olen kansanedustaja"

Mistä on perhe tehty? 7:41
Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin perheen kokoonpanosta.

Vasemmistoliiton raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen sai ensimmäisen viidestä lapsestaan ollessaan kahdeksannella luokalla koulussa. Hänninen kertoo teiniäitiydestään Ilta-Sanomien haastattelussa.

Hänninen sanoo, että yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen hänellä ei ole tarkkaa mielikuvaa, mitä hän ajatteli, kun ensimmäinen raskaus selvisi.

– Olihan se yllätys. Sitä mietti aluksi, mitä nyt tapahtuu, mitä vaihtoehtoja on. Oli varmasti tunnemyllerrystä, Hänninen toteaa IS:n haastattelussa.

Hännisen esikoinen on jo muuttanut pois kotoa. Äitienpäiväkortin koulussa tekee vielä kansanedustajan mukaan kymmenvuotias perheen kuopus. 

Hyvin meni

Katja Hänninen sanoo, että kaikki sujui lapsen kanssa hyvin. Mitään erikoista ei sattunut, eikä häntä myöskään arvosteltu nuoren iän vuoksi.

– Pahennusta synnytysikäni on aiheuttanut vasta nyt, kun olen kansanedustaja, ikään kuin voisin muuttaa 25 vuotta sitten tapahtunutta asiaa, Hänninen pohtii.

Edustaja sanoo haastattelussa, että lapsen ei ole tarkoitus saada lasta, mutta pahinta on, jos teiniäitejä aletaan syyllistää ja moralisoida.

Ikärajat tarpeen

Hänninen pitää nykyistä 16-vuoden suojaikärajaa tarpeellisena. Ikäraja tarkoittaa sitä, että alle 16-vuotiasta pidetään liian nuorena päättämään, onko hän kypsä sukupuolielämään. Myös avioliiton 18-vuoden alaikärajaa Hänninen kannattaa.

Vaikuttamisesta kansanedustaja kiinnostui koulun vanhempainyhdistyksessä. Sittemmin nuori nainen on hankkinut kannuksia muun muassa Palvelualojen ammattiliitossa ja kirkkovaltuustossa. Kansanedustaja hänestä tuli 2014, kun varasijalta aukesi paikka Arkadianmäelle. Kevään vaaleissa ura sai jatkoa.

Katja Hänninen pärjäsi nuorena äitinä, mutta sanoo, että olisi kauhuissaan, jos oma tytär saisi lapsen saman ikäisenä.

– Se olisi shokki, pitäisin itseäni epäonnistuneena kasvattajana. Niin varmasti äitinikin ajatteli aikoinaan. 

Lue myös:

    Uusimmat