Kansanedustaja Juha Mäenpää poistettiin Provinssista – Mäenpää MTV:lle: "Kohtuuton ja ala-arvoinen juttu"

Perussuomalaisten Juha Mäenpää poistettiin Provinssirockista – näin kommentoi Provinssin toimitusjohtaja 5:35
Näin kommentoi Provinssin toimitusjohtaja ja Perussuomalaisten Juha Mäenpää Provinssirockin tapahtumia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää poistettiin Seinäjoella järjestettäviltä Provinssi-musiikkifestivaaleilta lauantai-iltana. 

Poistamisen syynä oli Juha Mäenpään perjantaina julkaistu kirjoitus sanomalehti Ilkka-Pohjalaisessa. Provinssin mukaan Mäenpään kirjoitus oli ristiriidassa tapahtuman arvojen kanssa. Provinssi pyytää kutsuvieraita noudattamaan tapahtuman arvoja.

Provinssin toimitusjohtaja Marko Kivelä vahvistaa tapahtuneen MTV Uutisille. Kivelän mukaan Mäenpäälle oli jo päivällä ilmoitettu hänen kutsunsa perumisesta. Kivelän mukaan poistaminen tapahtui sulassa sovussa ja yhteisymmärryksessä. 

– Tapahtuman johto teki päätöksen, ja sitä noudatettiin.

– Kansanedustaja on ilmoittautuessaan meillä hyväksynyt ehdot kutsuvieraille. Luettiin tämä Ilkka-Pohjalaisen kolumni ja huomattiin, että se on ristiriidassa arvojemme kanssa. Lähetin Mäenpäälle sähköpostilla tiedon kutsun perumisesta.

Marko Kivelän mukaankutsuvieraat sitoutuvat akkreditointilomakkeessa noudattamaan tapahtuman arvoja.

Mäenpäällä oli jo taustallaan epäily kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, ja kansanedustajan ajatusmaailma oli ennestään tuttu Provinssin järjestäjille.

Kivelän mukaan kutsu tapahtumaan lähetettiin kaikille alueen kansanedustajat.

– Ihminen saa olla mitä mieltä haluaa, mutta kyllä me voimme tapahtumana päättää, ketkä ovat kutsuvieraita. 

Marko Kivelä ei ole seurannut sosiaalista mediaa palautteen osalta, mutta arvelee, että palaute on varmaankin positiivista.

Mäenpään mielestä häntä syrjittiin

Kansanedustaja Juha Mäenpää kertoo MTV Uutisille, että hän oli vaimonsa kanssa kävelemässä festivaalialueella, kun järjestysmies tuli pysäyttämään heidät. 

– Hän kertoi, että olen luvattomasti alueella ja että kutsuni on peruttu. Nyt vasta jälkeenpäin on tullut esille, että minulle on lähetetty sähköposti kutsun peruuntumisesta. Syynä on ollut Ilkka-Pohjalaisessa lauantaina ollut kolumnini, Mäenpää kertoo.

Mäenpää kertoo, että kokee tulleensa syrjityksi, koska tuli poistetuksi musiikkifestivaalilta.

– Minusta festivaalijärjestäjän rikkovat itse monimuotoisuuden ajatusta. Sinne ilmeisesti kuuluu vain samanlaisia mielipiteitä omaavia henkilöitä. Tämä oli kohtuuton ja ala-arvoinen juttu, Mäenpää sanoo.

– Olin siellä täysin selvinpäin ja olen saanut runsaasti kiitosta lauantain kirjoituksesta, Mäenpää korostaa.

Festivaalin arvot

Kirjoituksessaan Juha Mäenpää arvostelee Opetushallituksen verkkosivuilla julkaistuja ohjeita sukupuolen moninaisuudesta. Kirjoituksen otsikkona on "Lasten mielen myrkyttäminen on lopetettava".

Mäenpää kritisoi muun muassa sitä, että Opetushallituksen mukaan varhaiskasvatuksessa "sukupuolen moninaisuudesta voi jakaa ikätasoisesti tietoa lapsille kertomalla esimerkiksi, että joillakin pojilla on pimppi tai on mahdollista kasvaa aikuiseksi naiseksi, vaikka olisi syntymässä määritelty pojaksi".

– Sairasta, sanon minä, Mäenpää kirjoittaa Ilkka-Pohjalaisessa.

Provinssin tärkeimpiin arvoihin kuuluvat muun muassa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Festivaali kertoo sitoutuneensa noudattamaan toimintaperiaatteita, jotka pyrkivät edistämään tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista musiikkialalla.

Mäenpään poistamisesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Juttua on päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla kello 13.13. Juttuun lisätty tapahtumajärjestäjän kommentti kello 15.10. Juttua päivitetty ja lisätty Mäenpään kommentit kello 21.44.

Lue myös:

    Uusimmat