Irlantilaisten D-vitamiinitasot hälyttävän alhaalla – maan parlamentin raportti nostaa Suomen malliesimerkiksi

1:04
Miksi viranomaiset eivät anna Suomessa uutta D-vitamiinisuositusta koronan takia? Lääketieteen tohtori ja professori Juhani Knuuti vastaa kysymykseen Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Jokaisen irlantilaisen tulisi alkaa syödä D-vitamiinilisiä, esittää Irlannin parlamentin raportti.  

Syynä suositukselle on irlantilaisaikuisten hälyttävän alhaiset D-vitamiinitasot.  

D-vitamiinivajeella on raportin mukaan todettu olevan myös huono vaikutus koronatautia sairastavilla, mikä tekee ongelmasta akuutin. D-vitamiinin puutteeseen liittyy suurentunut ylähengitystieinfektioiden riski. 

Irlannissa D-vitamiinin puute on näkynyt muun muassa tehohoitopotilailla, joilla taso on ollut 20-30 mikrogramman välillä. Luvun pitäisi ainakin olla yli 50. D-vitamiinin puutteeseen liittyy suurentunut ylähengitystieinfektioiden riski. 

Irlantilaisista 18-39-vuotiaista peräti 47 prosenttia kärsii vitamiinivajeesta. 50-59-vuotiailla lukema on 35 prosenttia, raportti kertoo.  

Yli 80-vuotiailla osuus on 64 prosenttia, ja hoivakodeissa 67 prosenttia asukkaista kärsii vajeesta.  

Etnisten vähemmistöryhmien, kuten mustien ja aasialaisten, keskuudessa peräti 93 prosentin D-vitamiinitasot ovat liian alhaiset.  

Irlannissa alhaisten D-vitamiinitasojen syyksi arvellaan auringonvalon puutetta.  

Suomi yllättävästi esillä

Raportissa Suomi nousee yllättävästi esiin positiivisena esimerkkinä. 

Suomessa, jossa elintarvikkeisiin on lisätty D-vitamiinia, myös koronaan on kuollut vähemmän ihmisiä kuin Euroopan verrokkimaissa. Alustavien tutkimusten mukaan se voi liittyä D-vitamiinin korkeaan määrään väestön keskuudessa, raportissa todetaan.  

Suomessakin auringonvalosta lienee puutetta, mutta suomalaisten D-vitamiinitasot todella ovat hyvällä tasolla.  

Helsingin yliopistossa vuonna 2018 julkaistusta tutkimuksesta selviää, että peräti 90 prosenttia suomalaisista aikuisista sai riittävästi D-vitamiinia vuonna 2011. Vuonna 2000 yli puolella suomalaisista aikuisista oli vielä puutetta D-vitamiinista.  

– D-vitamiinitasojen nousu selittyy elintarvikkeiden D-vitamiinitäydentämisellä sekä lisääntyneellä D-vitamiinilisien käytöllä, mutta myös muut tekijät ovat saattaneet myötävaikuttaa nousuun, tutkija Tuija Jääskeläinen avasi ilmiön syitä tutkimuksen julkaisun yhteydessä.  

Irlantilaisraportti esittää keinoina tilanteen parantamiseksi muun muassa D-vitamiinilisien hinnan alentamista verotuksen avulla.  

8:56
Huomenta Suomessa D-vitamiinin vaikutuksista kertoi vuonna 2019 Helsingin yliopiston elintarviketieteiden tohtori Heli Viljakainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja