Mainos

Iranille tarjottu kannustinpakettia - Maa aikoo jatkaa ydinohjelmaansa

Iranille tullaan todennäköisesti tarjoamaan kevytvesireaktoria ja ydinpolttoainetta, mikäli maa lopettaa uraanin rikastamisen. Kannustinpaketin sisältö julkistetaan vasta sen jälkeen kun esitys on toimitettu Iranille. Iranin johto toisti jälleen, että maa aikoo jatkaa uraanin rikastamista.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat ja Saksa ovat päässeet sopuun Iranin kannustinpaketista Wienissä pidetyssä kokouksessa.

Britannian ulkoministerin Margaret Beckettin mukaan Iranin vastaisten toimien valmistelu loppuu YK:ssa, jos Iran keskeyttää uraanin rikastamisen.

- Olemme myös päättäneet, että ellei Iran osallistu neuvotteluihin, turvallisuusneuvosto ryhtyy toimiin, Beckett varoittaa.

Beckett ei paljasta yhteistyöpaketin yksityiskohtia, koska ehdotuksista aiotaan keskustella ensin Iranin kanssa. EU-kolmikon ja Yhdysvaltain odotetaan tarjoavan Iranille muun muassa kevytvesireaktoria, jos se luopuu uraanin rikastamisesta. Iranille luvataan tiettävästi myös ydinpolttoainetta.

Ehdotuksessa luetellaan myös pakotteita, jotka uhkaavat Irania, ellei maa luovu uraanin rikastamisesta. Valkoinen talo muistutti jälleen, ettei vaatimuksista jousteta.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Wienin kokouksen sopimukset rajaavat kuitenkin pois sotilaallisen voiman käytön kaikissa tilanteissa.

Valkoisen talon mukaan Iranin virallista vastausta odotetaan muutaman viikon kuluessa.

Iran: Uraanin rikastaminen jatkuu

Iranin johto toisti myös tänään, että uraanin rikastaminen on maalle kynnyskysymys. Iranin atomienergiajärjestön varajohtajan Muhammed Saeedin mukaan neuvotteluihin ollaan valmiita vain, jos niiden ehtona ei ole ydintutkimuksen lopettaminen.

-Ydintutkimuksemme on rauhanomaista, eikä Iranin kansa sallisi sitä, että antaisimme periksi tässä asiassa, Saeed sanoi.

Korkea-arvoinen uskonoppinut Ahmad Khatami korosti, että maa on selvinnyt pakotteista ennenkin. Khatami kuuluu Iranin korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein neuvonantajakaartiin.

-Olette uhanneet meitä taloudellisilla pakotteilla - mutta mehän kehitimme koko ydinohjelmamme pakotteista huolimatta, Khamenei puhutteli YK:n turvallisuusneuvostoa perjantairukouksen yhteydessä Teheranissa. Hän muistutti, että Iran on viime vuosikymmeninä joutunut sietämään talouspakotteiden lisäksi sotia.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

(1.6.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.