Iran valmis neuvottelemaan Yhdysvaltain kanssa vain, jos öljyvaltio päästetään pakotekurimuksestaan

Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi tiistaina Iranin olevan valmis palaamaan neuvottelupöytiin Yhdysvaltojen kanssa, mutta vain jos Yhdysvallat poistaa Iranille asetetut pakotteet.

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat rakoilleet, kun presidentti Donald Trump talutti Yhdysvallat ulos monenkeskisestä ydinsopimuksesta ja asetti Iranille ankaria talouspakotteita. Pakotteet uhkaavat myös maita, jotka käyvät kauppaa Iranin kanssa.

Iran on puolestaan ilmoittanut hellittävänsä ydinsopimuksessa sovituista velvoitteista.

–  Kaikki pakotteet pitää poistaa, jotta emme ole rikollisuuksien kohteena, Yhdysvaltoja taloudellisesta terrorismista syyttänyt Ruhani sanoi televisioidussa puheessaan.

–  Jos Yhdysvallat haluaa keskusteluja, sen pitää valmistautua niitä varten. Ainoa tie on tehdä parannus, ei ole muuta keinoa, presidentti jatkoi.

Tilanne kärjistynyt tankkerikriisiksi

Yhdysvaltojen ja Iranin tilanne on kärjistynyt sanailua kovemmaksi. Iran pudotti yhdysvaltalaisen tiedustelulennokin kesäkuussa. Trump perääntyi vastaiskuksi tarkoitetusta ilmaiskuista omien sanojensa mukaan viime hetkellä.

Lähiviikkojen aikana Iranin Persianlahdella pysäyttämien tankkereiden uskotaan liittyvän käynnissä olevaan kriisiin.

Ruhani myös viittasi puheessaan lähiaikojen tankkeriselkkauksiin. Iranilaistankkeri pysäytettiin Gibraltarinsalmessa, sillä se väitetysti kuljetti pakotteiden alaista raakaöljyä.

–  Salmi salmesta. Ei voi olla niin, että Hormuzinsalmi on teille vapaa, mutta Gibraltarinsalmi ei ole vapaa meille, Ruhani sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat