Mainos

Irakin vakautussopimus hyväksyttiin Egyptissä

Egyptissä pidettävään kokoukseen osallistuvat ministerit ovat yhtä mieltä siitä, että väkivaltaisuudet Irakissa on saatava loppumaan. Irak saa myös velkoja anteeksi 30 miljardia dollaria.

Irakin vakauttamista koskeva viisivuotissuunnitelma on hyväksytty yksimielisesti kansainvälisessä kokouksessa Egyptissä. Yli 50 maan edustajat antoivat tukensa suunnitelmalle vakauttaa väkivallan runtelema maa, kertoi neuvonpitoon osallistunut YK:n edustaja.

Tänään alkanut kaksipäiväinen kokous egyptiläisessä lomakaupungissa Sharm el-Sheikhissä on järjestetty YK:n, Maailmanpankin ja Irakin hallituksen aloitteesta.

Kokoukseen osallistuivat muiden muassa Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice ja Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki.

- Tämänpäiväinen kokous on historiallinen. Tiedämme kuitenkin, että kyse on prosessin alusta eikä sen lopusta, Rice sanoi.

Puhuja toisensa jälkeen korosti Irakin nykytilanteen vaarallisuutta ja tarvetta saada väkivaltaisuudet loppumaan.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki pyysi puheessaan apua kansainväliseltä yhteisöltä. Hän toivoi Irakin saavan anteeksi ulkomaanvelkojaan, jotta maa pääsisi rakentamaan uudelleen talouttaan ja perusrakenteitaan.

Velkoja anteeksi 30 miljardia

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ilmoitti, että osanottajamaat ovat lupautuneet leikkaamaan Irakin velkoja yhteensä 30 miljardia dollaria. Banin mukaan useat maat ovat lisäksi ilmoittaneet uusista tukitoimista Irakin talouden saamiseksi jaloilleen.

EU oli tyytyväinen kokouksen saavutuksiin ja vakuutti jälleen tukeaan Irakin demokraattisesti valitulle hallitukselle. Puheenjohtajamaa Saksa huomautti Irakin hallituksen sitoutumisesta poliittisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin uudistuksiin.

- Näiden lupausten toteuttaminen on keskeistä Irakin ja sen kansainvälisten kumppaneiden välisen yhteistyön kehittymiselle, sanottiin Saksan lausunnossa.

Rice ja Mottaki vaihtoivat kokouksessa muutaman sanan, mikä herätti suurta huomiota viestimissä. Yhdysvaltain ja Iranin edustajat eivät ole tavanneet näin korkealla tasolla sitten vuoden 1980, jolloin Yhdysvallat katkaisi diplomaattisuhteet Iraniin panttivankiselkkauksen vuoksi.

Washington syyttää Irania väkivaltaisuuksien lietsomisesta Irakissa ja ydinaseen salaisesta kehittelystä.

Mottaki keskusteli kokouksen yhteydessä myös Britannian ulkoministerin Margaret Beckettin kanssa ja Rice vaihtoi mielipiteitä syyrialaisen virkaveljensä Walid al-Mualemin kanssa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.