Mainos

"Irakin sota syönyt pahasti Yhdysvaltain uskottavuutta"

Yhdysvaltain taistelutoimet Irakissa loppuvat virallisesti tänään. Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettajan, komentaja Juha-Antero Puistolan mukaan yli seitsemän vuotta kestänyt sota on kolhinut pahasti Yhdysvaltain mainetta.

- On selvää, että tämä on lisännyt antiamerikkalaista ilmapiiriä. Tulevaisuudessa, jos Yhdysvaltain täytyy kansallisten tai kansainvälisten etujen vuoksi muodostaa liittoumia, niin useat valtiot suhtautuvat äärimmäisen epäilevästi Yhdysvaltain todellisiin tarkoitusperiin.

- Obaman hallinnolla on paljon julkisuuskuvan ja diplomaattisen kuvan korjaamistyötä edessään, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Puistola arvioi.

Yhdysvalloissa Irakin epäonnistumisista on vedetty monenlaisia johtopäätöksiä. Puistolan mukaan yksi epäsuositun sodan suurista opetuksista on ymmärtää peruselinmahdollisuuksien turvaamisen vaikeus kriisinhallinnassa.

- Amerikkalaiset ovat ehkä oppineet aika karvaasti, että yhteiskunnan rakentaminen keskellä raivoavaa sisällissotaa tai sen tapaista tilannetta on äärimmäisen hankala tehtävä, Puistola toteaa.

Vaikka Yhdysvaltain joukot lopettavat taistelutoiminnan Irakissa virallisesti tänään, ei maa pese kokonaan käsiään sekavasta tilanteesta. Irakiin on jäämässä noin 50 000 sotilasta ohjaus- ja koulutustehtäviin. Puistola korostaa maahan jäävien ammattitaitoa.

- Irakiin jää kuusi taisteluun koulutettua prikaatia, erikoisjoukkojen määrää ei siis ole vähennetty. Joukot ovat Yhdysvaltain terävintä kärkeä - vaikka ovatkin nyt avustavassa roolissa, Puistola kiteyttää.

Katso Päivi Sinisalon raportti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.