Mainos

IPU: Naisten osuus parlamenteissa vähentynyt

Naisilla on edelleen hyvin vähän sananvaltaa kansanedustuslaitoksissa. Parlamenttien välisen liiton IPU:n tänään julkistama tutkimus osoittaa, että kansanedustajista naisia on vain vajaat 12 prosenttia.

IPU on tutkinut kansanedustuslaitoksia kaikkiaan 179 maassa. Selvityksen mukaan naisten osuus parlamentaarikoista on lisääntynyt ainoastaan 0,4 prosenttia kaksi vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen verrattuna. Runsaan kymmenen vuoden kuluessa naisten määrä on kuitenkin laskenut.

Eniten naisia valitaan kansanedustuslaitoksiin Pohjoismaissa, joissa naisten osuus kansanedustajista on keskimäärin 40 prosenttia. Toista ääripäätä edustavat arabimaat. Niiden parlamentaarikoista vain noin kaksi prosenttia on naisia.

Edelliseen tutkimukseen verrattuna tilanne on kohentunut eniten Liettuassa, jossa naisten parlamenttipaikat lisääntyivät runsaat 10 prosenttia. Tilanne koheni myös esimerkiksi Sveitsissä ja Uudessa-Seelannissa. Venäjällä sen sijaan naiskansanedustajien määrä tippui kahden vuoden aikana eniten eli kolmisen prosenttiyksikköä.

Kaikkein surkeimmin tasa-arvo toteutuu kuitenkin Komorien saariryhmässä, itäafrikkalaisessa Djiboutissa, Kuwaitissa, Papua-Uusi-Guinessa ja Arabiemiirikuntien liitossa. Näiden maiden kansanedustajat ovat edelleen kaikki miehiä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.