Intian ruokakulttuuri

Intia on monien kansojen, uskontojen, kielien, tapojen ja värikkäiden ruokien maa. Asukkaita on nykyisin noin miljardi. Intialainen kulttuuri pohjautuu pitkälle aikaan ennen Kristusta, Indus -joen sivistykseen. Sen jälkeen Intiaan on tullut monia valloittajakansoja, mm. suurmogulit. Intia itsenäistyi lopulta vuonna 1947 Englannin vallan alta. Paitsi monikulttuurisuus myös vaihteleva ilmasto (lumihuippujen kylmyydestä trooppiseen kosteuteen) ovat luoneet edellytyksiä vaihtelevan ja arvostetun ruokakulttuurin syntymiselle.

Intia -mausteiden maa

Intialaisessa ruoassa on väriä ja makua. Intialaisiin ruokalajeihin tulee yleensä paljon raaka-aineita ja valtava kirjo mausteita. Ruokavalion perustaa ovat riisi ja leipä. Intia onkin maailman suurimpia riisin tuottajia. Ruokakulttuuri vaihtelee etelästä pohjoiseen. Eteläisessä Intiassa käytetään hyvin runsaasti riisiä, kasvissyönti on yleistä ja ruokia maustetaan yrteillä, mm. tuoreella inkiväärillä ja korianterilla. Etelän ruoka on tunnetusti tulista. Pohjoisessa sen sijaan maut ovat lempeämpiä. Koska siellä viljellään myös vehnää, sen käyttö on yleisempää. Pohjois-Intia on myös karjan kasvatusaluetta, joten siellä syödään enemmän lihaa kuin etelässä. Koko maassa hindut eivät kuitenkaan käytä lehmän lihaa, sillä heille lehmä on pyhä eläin.

Intialaiseen ruokaan kuuluvat mausteet, joilla pyritään tuomaan eri makuja esille. Intialaiset kokit kotona ja ravintoloissa tekevät omia mausteseoksia. Suomessa ehkä tunnetuin on curry, johon voidaan laittaa mm. kanelia, korianteria, inkivääriä ja kurkumaa. Toinen perinteinen intialainen mausteseos on garam masala, johon jauhetaan esim. kanelia, neilikkaa, muskottipähkinää, kuminansiemeniä ja pippureita. Mitään yleistä reseptiä mausteseoksille ei Intiassa ole, vaan reseptejä on niin paljon kuin on ruokalajeja ja mausteseosten tekijöitä. Olipa kyse mausteseoksesta tai sellaisenaan käytetyistä mausteista, intialainen ruoanlaittaja jauhaa ne itse tai käyttää kokonaisina.

Makujen harmoniaa

Intialaisille ruoanlaitto on tärkeä tapahtuma. Siihen yhdistyy puhtaus. Erityisesti uskonto on tuonut intialaiseen ruoanlaittoon myös kunnioitusta. Ayurveda on oppi mauista. Ruoanlaitossa pyritään makujen harmoniaan kuuden perusmaun avulla. Perusmakuihin: suolainen, makea, hapan, kirpeä, kitkerä ja supistava liittyvät tietyt raaka-aineet, joita yhdistellään harkiten.

Intialaiseen ateriaan kuuluu usein monia ruokalajeja. Tyypillisiä intialaisia ruokalajeja ovat mm. curryt ja chutneyt. Curry tarkoittaa mausteseoksen lisäksi kastikeruokaa ja chutney on makea hillomainen lisäke, jota voidaan valmistaa erilaisista hedelmistä. Kastikkeen ja chutney lisäksi aterialla voi saada maustettua basmatiriisiä ja chapatileipää. Pääruoan tulisuus sammutetaan raidalla eli maustetulla jogurtilla. Jälkiruoat ovat erittäin makeita.

Basmatiriisi

1 sipuli hienonnettuna
1 porkkana pieninä kuutioina
1 puristettu valkosipulinkynsi
6 dl vettä
3 dl basmatiriisiä
mausteita: kanelia, kuminaa, tuoretta korinateria, kardemummaa, mustapippuria, suolaa
1 dl pähkinöitä (cashew-, pecan-, saksan-)
0,5 dl rusinoita

1. Kiehauta vesi ja lisää sipuli, porkkana, valkosipuli, riisi ja mausteet kattilaan.
2. Hauduta n. 30 minuuttia, kunnes riisi on kypsää.
3. Lisää pähkinät ja rusinat.

Kanacurry

4 rkl rasvaa
3 rkl curry-mausteseosta
3 valkosipulin kynttä viipaleina
1 tl inkivääriä
0,5 tl kanelia, pari kokonaista neilikkaa ja kardemummaa
1 sipuli viipaleina
n. 400-500 g broilerin rintafileetä paloina
3 tomaattia, esim. kuutioina
suolaa
2-3 dl vettä

1. Kuumenna rasva syvässä kattilassa. Lisää kattilaan mausteet ja sipuli viipaleina. Kuullota hetki.
2. Lisää kanapalat ja ruskista.
3. Lisää hetken päästä tomaatit ja suola. Paista noin 2 minuuttia
4. Lisää nestettä.
5. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä kunnes kana on kypsää. Mitä suuremmat kanapalat, sitä pidempi haudutusaika.

Kurkkuraita

4 dl maustamatonta jogurttia
1 kurkku
suolaa, sokeria, mustapippuria ja kuminaa
(tuoretta minttua)

1. Raasta kurkku karkeaksi ja lisää se jogurttiin.
2. Mausta. Tarjoa kurkkuraitaa etenkin tulisten ruokien kanssa.

Chapati-leipä


3 dl täysjyväjauhoja, kuten grahamjauhoja
1 tl suolaa
vettä
(voita tai margariinia)

1. Mittaa jauhot kulhoon. Lisää suola.
2. Lisää vettä sen verran, että taikinasta tulee kiinteä ja kovahko. Anna taikinan levätä jääkaapissa hetken aikaa.
3. Muotoile taikinasta pieniä palloja.
4. Kauli pallot ohuiksi, pyöreiksi leiviksi.
5. Paista kuumalla ja kuivalla (valurauta) pannulla, kunnes leipään muodostuu kauniita tummia pilkkuja. Voit halutessasi voidella kuumat leivät rasvalla.
6. Tarjoa lämpiminä.

Teksti ja reseptit: Kaisa Leinonen

Lue myös:

    Uusimmat