Mainos

Intialaisen kebab-grillin räjäyttäjille vankeutta Lahdessa

Lokakuun lopussa kebab-grillin räjäyttäneet kolme nuorta miestä tuomittiin tänään vankeusrangaistuksiin Lahden käräjäoikeudessa.

Kaksi päätekijää saivat kahden vuoden ehdottomat vankeusrangaistukset, autonkuljettajana toiminut mies puolitoista vuotta ehdollista vankeutta. Lisäksi miehet tuomittiin maksamaan korvauksia yhteisvastuullisesti noin 300000 markkaa räjäytyksessä kärsineelle lahtelaiselle taloyhtiölle, grillin omistajalle, muille yrityksille ja yksityisille, joiden autot kärsivät vahinkoja räjäytyksessä.

20- ja 22-vuotiaiden miesten tuomiot tulivat räjähdysvaarallisista aineista annetun lain säännösten rikkomisesta, tuhotyöstä ja radiolain rikkomisesta. 21-vuotias mies tuomittiin myös ampuma-aserikkomuksesta.

Ehkä yllättäen ulkomaalaisvastaisuus ei noussut jutun käsittelyssä suuresti esille, sillä syytetyt katsoivat valinneensa intialaisen omistaman grillin sattumanvaraisesti ja myönsivät jälkikäteen katuneensa valintaa. He olivat myös kuvitelleet räjähdyspanoksella saavansa aikaan vähemmän vahinkoa.

Jo aiemmin oli selvitetty, etteivät miehet jyrkistä mielipiteistään huolimatta ole kuuluneet mihinkään ulkomaalaisvastaisiin järjestöihin, eikä heillä ollut yhteyttä aiemmin Lahdessa sattuneisiin ulkomaalaisvastaisiin tuhotöihin.

Käräjäoikeus lausuikin, ettei miesten ulkomaalaisvastaisuus vaikuttanut tuomioiden pituuteen, sillä kysymyksessä oli pikemminkin nuorten tekijöiden turhautuminen ja lapsellisuus.

Tuhotyön törkeys puhutti

Eniten oikeudessa käytiin rajanvetoa törkeän tuhotyön ja tuhotyön välillä. Johtava kihlakunnansyyttäjä Pekka Noronen vaati rangaistusta törkeästä tuhotyöstä, koska hän piti räjäyttämistä keskusta-alueella ja kerrostalossa tapahtumana, josta on voinut koitua vakavaa hengen ja terveyden vaaraa ennalta määräämättömälle ihmisjoukolle. Vaikka itse grilli oli tapahtuma-aikaan, puolen yön jälkeen, kiinni, paikalla kuitenkin liikkuu usein ihmisiä myös siihen aikaan. Todistajana esiintyneen armeijan räjäytysaineasiantuntijan, majuri Risto Rautavirran mukaan paikalle osuneet ihmiset olisivat olleet vakavassa hengenvaarassa jalkakäytäväalueella, noin viiden metrin etäisyydellä grillin tuulikaapista.

Oikeudessa kuultiin myös talossa ja vastapäätä asuneita henkilöitä. Mm. yksi asianomistajista oli juuri ennen räjäytystä matkalla ulos, mutta palasi vielä hakemaan silmälasejaan. Räjähdys tapahtui pohjakerroksessa juuri, kun hän oli sulkemassa hissin ovea uudelleen ylhäällä.

Oikeus päätyi kuitenkin tuomitsemaan miehet tuhotyöstä, vaikka pitikin tekoa yleispiirteiltään törkeänä. Oikeus katsoi teon rajatapaukseksi, jossa ei ole voitu todistaa suurten ihmismäärien joutuneen konkreettisesti vaaraan.

Räjähdysaineen alkuperä hämärä

Nuoret tekijät räjäyttivät kerrostalossa sijaitsevan kebab-grillin aivan Lahden linja-autoaseman lähellä lokakuun lopussa. Vaikka miehet saivat ajatuksen jonkin ulkomaalaisravintolan tuhoamisesta vasta samana päivänä, heillä oli ollut räjähdysaine hallussaan jo elo-syyskuun vaihteesta asti.

Räjähdysaine aniitin alkuperä ei selvinnyt, yhden tekijän mukaan pelon takia. Aine oli saatu jonkin muun kaupan yhteydessä, eikä alkuperästä haluttu kertoa enempää. Kolme aniittipötköä oli maksanut noin 300 markkaa.

Räjäyttämiseen miehet ryhtyivät pienellä kokemuksella, sillä kaksi miehistä oli saanut vain suppean koulutuksen armeijan alokasaikana, kolmas ei ole käynyt armeijaa.

Räjähdyksen kovuus tuli yllätyksenä kaikille tekijöille. Räjähdysaineasiantuntija Rautavirran mukaan määrä ei olisi kuitenkaan riittänyt romahduttamaan koko kerrostaloa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.