Mainos

Intiaanien joukkotuhonnan paljastava raportti hävettää Brasiliassa

Tuhotuksi luultu raportti alkuperäiskansojen kokemista julmuuksista kuohuttaa Brasiliassa.

7000-sivuinen raportti paljastaa karmaisevia yksityiskohtia kidutuksista, raiskauksista ja ryöstöistä, joiden uhriksi alkuperäisväestö joutui Brasiliassa vuosina 1940–1967.

Tähän asti on luultu, että raportti poltettiin pian sen julkistamisen jälkeen vuonna 1967. Brasilian kansallisen totuuskomission tutkijat löysivät kuitenkin hiljattain pölyisistä arkistoista Figueiredon raportiksi kutsutun aineiston. Vielä virallisesti julkaisemattomasta aineistosta on saanut kopion muun muassa brittilehti The Guardian.

Yleisen syyttäjän Jader de Figueiredo Correian kokoama ja vuonna 1967 julkaisema aineisto aiheutti aikanaan valtavan kohun, kun julkisuuteen tuli ensimmäistä kertaa tietoja hirmutöistä, joihin eurooppalaisten jälkeläiset syyllistyivät uudella mantereella.

Maatalousministeriön virkamiesten uskottiin polttaneen raportin pian sen julkistamisen jälkeen, jotta sotilasdiktatuurin aikaiset vaikuttajat eivät joutuisi oikeuden eteen.

Joukkotuhontaa dynaamitilla ja myrkyllä

Suurimmassa vastuussa julmuuksista on ollut raportin mukaan SPI-järjestö (Serviço Proteção do Índio), joka perustettiin alun perin parantamaan alkuperäisväestön elinoloja.

Todellisuudessa läpimätä ja korruptoitunut järjestö riisti järjestelmällisesti intiaanin maat ja hävitti suurimman osan alkuperäisväestöstä sukupuuttoon.

Kokonaisia kyliä hävitettiin muun muassa pudottamalla lentokoneesta valtavat määrät dynamiittia uhrien niskaan.

Mato Grossossa eräästä heimosta jäi henkiin vain kaksi ihmistä, jotka kertoivat kokemastaan syyttäjä Figueiredolle.

Figueiredo kertoo raportissa lisäksi yksityiskohtaisesti siitä, kuinka maanomistajat ja paikalliset virkamiehet myrkyttivät kokonaisia heimoja.

Sokeriin sekoitettu, kuolettavan myrkyllinen stryktiini tappoikin tehokkaasti alkuperäiskansaa. Isorokon levittäminen eristäytyneisiin kyliin oli vieläkin tehokkaampi tuhoamiskeino.

Kohdeltiin kuin eläimiä

Kidutus oli yleistä ja ilmeisen tehokas keino maa-alueiden ryöväämiseksi intiaaneilta.

Yleisimmin käytetty tekniikka oli eräänlainen arkku "the trunk", jonka avulla uhrin nilkat murrettiin hitaasti.

Erään SPI:n työntekijän kerrotaan murhanneen intiaanin sitomalla tämän peukaloista kiinni puuhun ja ruoskimalla uhrinsa kuoliaaksi.

Eurooppalaisten jälkeiset kohtelivat intiaaneja kuten eläimiä, todetaan raportissa. SPI-järjestön paikallisjohtajan kerrotaan antaneen vaihtokaupassa savikipon nuoresta intiaanitytöstä. Kun tytön isä ilmaisi epätyytyväisyytensä vaihtokauppaan, hänet piestiin lähes hengiltä.

Kiusallisesta historiasta halutaan vaieta

Figueiredon raportti oli äärimmäisen kiusallinen Brasilialle, kun se aikanaan julkaistiin.

Kaikkiaan 134 viranomaista ja maanomistajaa vastaan nostettiin syytteet, mutta yksikään ei heistä ei ole saanut tähän päivään mennessä tuomiota.

Raportti on yhä arka aihe. Esimerkiksi Brasilian merkittävimmät lehdet - Globo, Folha ja Estado de Sao - Paulo eivät juurikaan ole uutisoineet 7000-sivuisen raportin löytymistä arkistoista.

Ei, vaikka Kansallinen totuuskomissio on luonnehtinut raporttia "Brasilian hallinnon tärkeimmäksi asiakirjaksi viime vuosisadalta".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.