Mainos

Inkoolaismies lähti soutamaan Atlantin yli, matka tyssäsi lähtöpaikalle: ”Haluaisin sanoa, että en souda enää ikinä, mutta jokin sydämessä sanoo, että perkele.”

Atlantin valtamerta soutuveneellä ylittämään lähtenyt inkoolainen Sam Öhman joutui keskeyttämään matkansa huonovointisuuden ja vaikeiden meriolosuhteiden vuoksi eilen.

Öhman osallistui Talisker Whisky Atlantic Challenge -soutukilpailuun, jonka osallistujat lähtivät noin viikko sitten veneillään Kanariansaarilta kohti Karibianmerellä sijaitsevaa Antiguan saarta.

Öhman kertoo, että hurjan soutu-urakan keskeyttänyt epäonninen tapahtumasarja vyörähti liikkeelle miltei heti kilpailun lähtölaukauksen jälkeen.

– Se homma alkoi heti vähän huonolta jalalta, väsyneen kuuloinen Öhman aloittaa.

– Lähdimme soutamaan kovaan keliin. Jo ensimmäisenä iltana oksensin, kun tulin merisairaaksi. Yleensä se alkushokki menee nopeasti ohi, mutta tällä kertaa ei. Oksensin 12 tuntia ja kaikki voimat olivat sen jälkeen poissa.

Tuuli kääntyi vastaan

Seuraavana kisapäivänä matkantekoa hidasti voimattomuuden lisäksi tuuli. Öhman kertoo jääneensä veneineen ”jumiin” lähtöpaikkana toimineen La Gomeran saaren eteläkärkeen.

– Yritin soutaa pois ensin idän kautta, mutta tuuli kääntyi vastaan. Seuraavana päivänä lähdin yrittämään lännen kautta, enkä päässyt sieltäkään. Yritykset söivät voimani ihan kokonaan.

Neljäntenä kisapäivänä Öhman joutui ankkuroitumaan. Mies makasi veneensä kopissa pahoinvoivana ja odotti tuulen laantumista. Ruoka ei maistunut, mikä heikensi oloa entisestään.

– Puhuin kilpailun edustajan ja lääkärin kanssa. Lääkäri huolestui, kun minun olisi pitänyt saada merisairaus selätettyä viimeistään kolmannen päivän kohdalta, hän sanoo.

– Lisäksi sääennuste näytti seuraavan 12 päivän ajaksi kovaa tuulta.

Toinenkin osallistuja keskeytti

Öhman päätti jättää kisan kesken.

Samaan ratkaisuun päätyi myös brittiläinen soutaja David ”Wez” Weston, jonka vene oli kaatunut kovassa tuulessa. Molemmat miehet hinattiin rantaan veneineen eilisen aikana.

Öhman kertoo, että kisan keskeyttäminen harmittaa.

– Olen tosi pettynyt, luonnollisesti. Mutta vaikeat päätökset ovat usein oikeita päätöksiä. Olen edelleenkin sitä mieltä, että tein parhaani, enkä pystynyt antamaan enempää.

Sisua ei mieheltä vastoinkäymisestä huolimatta puutu. Hän kuvailee keskeyttämistä ”pieneksi töyssyksi suuremmalla matkalla", ja pohtii yrittävänsä Atlantin ylitystä soutaen mahdollisesti vielä toistamiseen.

Mutta ei aivan vielä.

– Tällä hetkellä haluaisin tietenkin sanoa, että en varmaan lähde soutamaan enää ikinä. Jokin sydämessä kuitenkin sanoo, että perkele. Kyllä tämä pitäisi jotenkin saattaa päätökseensä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.