IMF madalsi hieman maailmantalouden kasvuennustettaan tälle vuodelle – taustahuolena korkea inflaatio

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa maailmanlaajuisen talouskasvun hidastuvan sekä lyhyellä että keskipitkällä aikavälillä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF madalsi tiistaina maailmantalouden kasvuennustettaan kuluvalle vuodelle jonkin verran. Järjestö ennustaa maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 2,8 prosenttia, kun tammikuussa se povasi vielä 2,9 prosentin kasvua.

Taustalla on huoli korkeasta inflaatiosta, kasvavista geopoliittisista jännitteistä sekä pankkimaailman rahoitusvakaudesta.

Raportissaan IMF ennustaa maailmanlaajuisen talouskasvun hidastuvan sekä lyhyellä että keskipitkällä aikavälillä.

Valtaosassa maita kasvu hidastuu tänä vuonna, kun taas Aasian kehittyvien markkinoiden odotetaan kasvavan huomattavasti.

IMF:n pääjohtajan Kristalina Georgievan mukaan Intian ja Kiinan ennustetaan tuottavan puolet kaikesta kasvusta. Hänen mukaansa matalan tulotason maiden taas odotetaan kärsivän sekä lainakustannusten noususta että viennin kysynnän vähenemisestä.

IMF odottaa maailmanlaajuisen inflaation hidastuvan tänä vuonna seitsemään prosenttiin.

Korkeat energian hinnat avittavat Venäjää

Euroalueelle ja Yhdysvaltoihin ennustetaan hieman suurempaa talouskasvua kuin tammikuun arvioissa. Euroalueen talouskasvun ennustetaan olevan kuluvana vuonna 0,8 prosenttia, kun tammikuussa IMF ennusti euroalueelle 0,7 prosentin kasvua.

Maailman suurimmalle taloudelle Yhdysvalloille IMF ennustaa 1,6 prosentin talouskasvua tänä vuonna. Aiemmin se povasi Yhdysvalloille 1,4 prosentin kasvua.

IMF ennustaa Venäjän talouden kasvavan tänä vuonna 0,7 prosenttia, mikä on 0,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin tammikuisessa ennusteessa.

IMF nosti ennustettaan, koska viime vuonna ja tämän vuoden alkupuolella korkeat energian hinnat ovat olleet Venäjän taloudelle erittäin suuri tulonlähde.

Venäjän talous supistui viime vuonna 2,1 prosenttia. Ensi vuonna maan talouden ennustetaan kasvavan 1,3 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat