Mainos

Imatran ampuja kertoi kuulusteluissa tarinan oudosta huumevelan perinnästä: "Mie oon epäilly tässä hyvinkin laajaa kuviota"

Imatran ampuja, kolmesta murhasta syytetty Jori Lasonen ei puhunut poliisille lainkaan ensimmäisissä kuulusteluissa. Hän alkoi puhua vasta 14. joulukuuta, kun hänet siirrettiin Mikkelin vankilaan.

Tuolloin hän tunnusti surmanneensa Imatran kävelykadulla kolme ensimmäisenä tapaamaansa ihmistä.

Kuulustelut on kirjattu tänään julkiseksi tulleeseen esitutkintapöytäkirjaan.

"Sattuman varassa tulivat"

Hänen päätökseensä ryhtyä surmatekoon vaikutti muun muassa se, että hän epäili tietokoneelleen murtaudutun. Murron yhteydessä hänen tietokoneelleen olisi laitettu keksitty huumevelka, jonka johdosta hän uskoi palkkamurhaajan olevan perässään.

Hän kertoi tapahtumista oma-alotteisesti. Sitaatit on poimittu sellaisinaan esitutkintapöytäkirjasta.

– Joo, eli todellakin ennen tätä tapahtumaa ni uskon, että, että miun tietokoneelle on ehkä mahdollisesti murtauduttu, ehkä, ja tuota epäilen että on nyt joku tämmönen, tämmönen, tuota niin ku huumevelka asia keksitty tai laitettu miun kontolle ja sit mie epäilen myöskin et miun peräs on ollut joku palkkamurhaajamurhaaja tai sitte huumevelkoja tai joku täälänen henkilö ni, mie epäilen tälläst asiaa.

Hän uskoi aiemmin nähneensä edessään olevassa autossa ystävänsä ruumiin, minkä johdosta hän uskoi että hänetkin aiotaan tappaa.

Tapahtumailtana Lasonen oli miettinyt näitä kokemiaan uhkia ja päätynyt siihen, että häntä ollaan etsimässä.

– Ihan sattuman varassa tulivat tai oli siin lähellä, niin aattelin sit et ampua mäiskäytän sinne, kun sattuivat sattumalta siihen viereen, hän kertoi uhrien valikoitumisesta häntä kuulustelleille poliiseille.

– En tiedä mikä nyt oikein tai miten mie voin tähän asiaa sanoo, koska mie en todellakaan tiedä asiasta, että onko ne oikeesti ollu vai onko tää nyt miun harhakuvitelma. Tästä mie en oo nyt ihan sataprosenttisen mitenkään varma, koska. En esimerkiksi tunne kyseisiä, että jos joku henkilö olisi ollut perässä niin en tuntisi häntä kuitenkaan.

– Kun en ole saanut mitään toistusta tietenkään tai todisteita mistään ni, mutta sitten tuli tämmöinen päätös tosiaan tehtyä. Ja epäilen, että tietokoneelleni on murtautunut toinen henkilö ja sitte käsitelly jotakii.

– Mie oon epäilly tässä hyvinkin laajaa kuviota tässä asiassa, mutta.

Hän varustautui aseella ja hermostui siinä määrin, että kolme sivullista henkilöä joutui Lasosen ampumiksi. Lasonen kertoi, että hänellä oli ajatuksena se, että ampumalla ihmisiä hän pääsee turvaan poliisiputkaan.

Lasonen kertoi, että ajatus ampua ihmisiä oli tullut hänelle mieleen viikko tai kaksi viikkoa ennen varsinaista tekoa. Esitutkinnan perusteella Lasonen ei ollut puhunut näistä ajatuksistaan kellekään.

Halusi mielentilatutkimukseen

Seuraavan kerran Lasosta kuultiin 3. tammikuuta.

Tuolloin hän kertoi, että oli teon jälkeen vankilassa keskustellut kokemistaan tuntemuksista psykologin kanssa. Hän kertoi, että hänen motiivinaan ihmisten ampumiselle niinkään ole ollut vankilaan pääseminen vaan ennemminkin mielenterveyspuolelle.

Myöhemmin kuulustelussa Lasonen tarkensi, että haluaa mielentilatutkimukseen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden on määrä käsitellä mielentilatutkimuksen tuloksia tänään. Lasosta syytetään kolmesta murhasta.

Juttua päivitetty kello 12:01: Lisätty kuvia poliisin esitutkintamateriaalista.

​​​​​​​12:24 Lisätty sitaatteja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.