Mainos

Ilmastopaneeli laatii loppuraporttia Valenciassa

Asiantuntijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa merenpinnan nousua, nälänhätää, kuivuutta, helleaaltoja sekä tulvia.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n työ huipentuu tällä viikolla Valenciassa Espanjassa. Huippututkijoista koostuvan paneelin on määrä julkaista lauantaina ilmastonmuutosta käsittelevä loppuraportti, jonka löydökset tulevat olemaan tärkeässä roolissa YK:n suuressa ilmastokokouksessa Balilla ensi kuussa.

YK:n ilmastosopimuksen (UNFCCC) pääsihteeri Yvo de Boer varoitti, että piittaamattomuus ilmastonmuutoksesta olisi "suorastaan rikollista".

- Ilmastonmuutos tulee koettelemaan pahimmin kaikkein köyhimpiä ja haavoittuvaisimpia maita. Sen kokonaisvaikutuksen tuntevat kuitenkin kaikki, ja joissain tapauksissa se tulee jopa uhkaamaan ihmisten selviytymistä, de Boer sanoi.

Lauantaina julkaistava yhteenveto tiivistää IPCC:n aiemmin julkaisemat kolme osavuosiraporttia yhteen 25-sivuiseen asiakirjaan, jonka paneeli luovuttaa hallituksille opastamaan niitä tulevassa päätöksenteossaan.

IPCC on jo todennut aikaisemmissa raporteissaan, että ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa nälänhätää, kuivuutta, helleaaltoja ja tulvia sekä nostattaa merenpintaa jo kuluvan vuosisadan aikana.

- Ongelmaa voidaan käsitellä. Ilmastonmuutokseen puuttuminen on taloudellisesti mahdollista, ja mikäli toimimme yhdessä nyt, voimme torjua katastrofaalisimmat ennustukset -- Se mitä tarvitaan, on poliittista tahtoa, de Boer sanoi.

IPCC:n toimintaan on suoraan osallistunut yli 2500 tutkijaa 130 maasta. Mukana on myös useita suomalaistutkijoita.

Jo vuonna 1990 ensimmäisen arviointiraporttinsa julkaissut paneeli sai tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Yhdysvaltain entisen varapresidentin Al Goren kanssa.

IPCC:n työssä on mukana myös useita suomalaistutkijoita.

(MTV3-STT–AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.