Ilmastonmuutos lisää lapsiavioliittoja ja naisten ja tyttöjen kohtaamaa väkivaltaa

Vain muutaman asteen nousu lämpötilassa vaikeuttaa kehitysmaissa elävien tyttöjen elämää rajusti. Ilmastonmuutos aiheuttaa sen, että tytöt lopettavat koulunkäynnin elättääkseen perheensä, kohtaavat seksuaalista väkivaltaa ja sairastuvat vakaviin tauteihin.

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen tuoreen julkaisun mukaan etenevä ilmastonmuutos heikentää ruuan saatavuutta, jakelua, laatua ja näkyy suoraan tyttöjen lautasilla ja perheen toimeentulossa. Epävakaat sääolot, kuten kuivuus ja tulvat, vaikuttavat suoraan perheiden ruoka- ja vesivaroihin ja siten tyttöjen ja naisten työtaakkaan.

Kun naisten työtaakka kasvaa, tytöt kantavat entistä suuremman vastuun äitiensä auttamisesta. Lisääntyneet kotityöt aiheuttavat, että tytöt jäävät pois koulusta, vaikka koulutus olisi ensisijainen keino taistella ulos köyhyyden kierteestä.

Ilmastonmuutos lisää Planin mukaan myös tyttöjen terveysriskejä. Puhtaan veden puute voi pakottaa käyttämään huonolaatuista vettä ruoanlaitossa, pyykinpesussa ja peseytymisessä. Se lisää riskejä sairauksiin. Veden puute haittaa myös hygieniasta huolehtimista etenkin kuukautisten ja raskauksien aikana.

Seksuaalinen väkivalta todellinen uhka

Ilmastonmuutoksella on myös muunlaisia vaikutuksia. Planin arvioi, että tyttöjen kohtaama seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö lisääntyvät ilmastonmuutoksen vuoksi. Syventyneen köyhyyden vuoksi tytöt voivat joutua entistä enemmän turvautumaan seksuaalisiin tekoihin vastineeksi ruuasta tai rahasta. Erityisesti teini-ikäisten tyttöjen kohtaama seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö lisääntyvät kriiseissä ja epävakaissa oloissa.

Sään ääri-ilmiöiden syventämä köyhyys selittää osaltaan myös lapsiavioliittoja ja paikoin niiden yleistymistä, sillä ne ovat äärimmäinen selviytymiskeino monelle perheelle. Planin mukaan esimerkiksi Mosambikissa arvioidaan, että kuivuudesta kärsivillä alueilla alle 18-vuotiaana avioituvien määrä kasvaa 16 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

Ilmastonmuutoksen seurauksena osa alueista muuttuu viljely- ja asuinkelvottomiksi. Niukkuus ja katastrofit luovat lisäksi epävakautta ja uhkaavat yhteiskuntarauhaa, mikä voi lisätä tyttöjen riskiä kohdata väkivaltaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja