Mainos

Ilmaston lämpeneminen Suomen pahin ympäristöongelma

Ympäristökeskukset pitävät ilmaston lämpenemistä Suomen tämän hetken suurimpana ympäristöongelmana. MTV3:n uutisten kyselyn mukaan myös mm. vesistöjen rehevöityminen ja maaperän saastuminen huolestuttavat asiantuntijoita.

Tällä vuosisadalla Suomen ilmaston vuoden keskilämpötilan ennustetaan kohoavan 2-7 astetta ja sademäärän kasvavan jopa 5-40 prosenttia. MTV3:n uutiset kysyi maamme kaikilta 13 ympäristökeskukselta Suomen suurinta ympäristöongelmaa.

Asiantuntijoita huolestutti eniten ilmaston lämpeneminen. Myös vesistöjen rehevöityminen, maaperän saastuminen, kemikalisoituminen ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen ovat asiantuntijoiden mukaan merkittäviä ongelmia.

- Siihen auttaa ainoastaan hallitusten välinen, kansainvälinen yhteistyö, aivan niin kuin nyt ilmastosopimusta on pyritty aikaansaamaan. Se on kovan työn takana, mutta näiden riskien vähentäminen ja lieventäminen on joka tapauksessa tarpeen, toteaa Pohjois-Savon ympäristökeskuksen johtaja Markku Henttonen.

MTV3:n uutisten vajaat viisi vuotta sitten tekemän vastaavan kyselyn mukaan pahin ympäristöongelma oli, kuten nytkin, ilmastonmuutos. Uutta on, että yhdeksi suurimmista ongelmista on noussut maaperän saastuminen, kemikalisoituminen.

- No mehän odotamme EU:n kemikaaliasetuksen valmistumista. Näillä näkymillä vuonna 2007 meillä on uusi kemikaaliasetus, jonka puitteissa kaikki kemikaalit käydään läpi, arvioidaan, rekisteröidään ja annetaan käyttöohjeet. Ja mikä parasta, Suomi saa saman tien kemikaaliviraston eli Suomi pääsee Euroopan puitteissa johtamaan kemikaalitorjuntaa, toteaa Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen johtaja Mauno Rönkkömäki.

Ympäristökeskuksia huolestuttivat myös muun muassa maaseudun elinkeinorakenteen muuttuminen ja autioituminen sekä liikennepäästöjen kasvu.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 06.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.