Ilmastoahdistus näkynyt psykologin vastaanotolla jo vuosia – "Voi kanavoida toiminnaksi"

6:09

Ilmastonmuutoksen aiheuttama ahdistus voi jopa lamaannuttaa, sanoo terveyspalveluja tarjoavan Terveystalon johtava psykologi.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat paineet voivat näkyä huolena tai ahdistuksena, joilla on keskenään suuri ero, sanoo johtava psykologi Tuija Turunen Terveystalosta. 

– Tällä hetkellä esimerkiksi myrskyt, tulvat ja varhainen kevät havahduttavat ihmiset. Osa ahdistuu ja osa huolestuu. Ahdistuminen voi olla lamaannuttava ja tuskallinen kokemus, joka estää toimintakykyä. Siihen tarvitaan apua. Huoli sen sijaan on järkevää ja realistista, Turunen sanoo.

Hän kertoi MTV:n Uutisaamussa, että harva tulee pelkästään ilmastoahdistuksen takia vastaanotolle, vaan se ilmenee yhtenä huolena muiden joukossa.

– Ilmastoahdistus on näkynyt vastaanotolla jo monta vuotta ja tulee varmasti lisääntymään.

Erityisesti korkeakoulutetut haluavat keskustella aiheesta. Turunen painottaa, että ahdistukselle voi aina tehdä jotakin.

– Ahdistus on yksi tunne, jonka säätelyä opetellaan varhaisissa vuorovaikutussuhteissa  niin, ettei se ole ylivoimaista ja lamaa toimintakykyä.

Ilmastoahdistuneen on hyvä opetella tunteiden säätelyä, tunnistamista ja hyväksymistä.

– Ahdistuksen voi kanavoida toiminnaksi; voi osallistua yhteisiin asioihin tai vaikuttaa omaan toimintaan. Tekee sen, mitä pystyy tekemään – koko maailman ongelmia ei tarvitse ratkaista, Turunen muistuttaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.