"Ilmasodankäynti olisi katastrofaalinen idea, lentäjänä toimiminen kuin suoraan painajaisesta" – Tässä on 10 valtiota, joiden ilmavoimat yskivät pahasti

Tässä ovat maailman surkeimmat ilmavoimat 1:40
Katso videolta: Tässä tulee 10 valtiota, joiden ilmavoimissa on petrattavaa

Ilmavoimiin panostaminen ei ole jokaisen valtion prioriteettilistan kärkipäässä. Business Insider listasi kymmenen maata, joiden ilmavoimissa on huomattavia puutteita. MTV Uutiset esittelee ne nyt suomalaiselle yleisölle. 

Häntäpäästä löytyy valtioita, joiden ilmavoimilla voi olla heikko koulutustaso, varustuksen puute, huolto-ongelmia, kyvyttömyyttä teknologiseen kehitykseen, vanhaa kalustoa tai sitten takanaan yksinkertaisesti huonoja asekauppoja.

Näiden valtioiden lähteminen ilmasodankäyntiin 2000-luvulla ei olisi idea parhaasta päästä.

10. Kanada

Kanadan ilmavoimat ovat kärsineet viime vuosina lentäjäpulasta. Maan CF-18-hävittäjistö on sekin aikansa elänyt: kymmeniä vuosia käytössä ollutta hävittäjäkalustoa ei ole päivitetty aikoihin ja uusien hävittäjämallien hankintoja on pitkitetty vuosia.

9. Kiina

Vaikka Kiina onkin ottanut viime vuosia askelia eteenpäin ilmavoimien taisteluvalmiudessa, on suurmaalla ongelmia edelleen ratkottavanaan.

Kiinalla on erittäin vähän esimerkiksi tutkalentokoneita ja ilmatankkauskoneita.  Uudenkarheat J-20-hävittäjät ovat nekin saaneet kritiikkiä muun muassa heikoista moottoreistaan. 

8. Kreikka

Samaan aikaan kun Kreikka on suunnitellut miljardien arvoisia hävittäjähankkeita, tuntuu kreikkalaiskoneita tipahtelevan alas harvase päivä.

Viranomaisten mukaan vuosina 1990-2018 on tapahtunut yhteensä 81 lento-onnettomuutta, jotka ovat vaatineet yhteensä 125 ihmisen kuoleman.

7. Iran

Iranista löytyy hyvin vähän lentokoneiden teknologista osaamista.

Maa onkin katsonut parhaaksi "luottaa vanhaan" ja esitteli esimerkiksi vuonna 2018 oman "uuden sukupolven hävittäjänsä", joka lopulta paljastui lähes täydelliseksi kopioksi vanhasta amerikkalaisesta F-5F:stä.  

6. Ukraina

Venäjän kurimuksessa olevalla Ukrainalla ja sen omilla ilmavoimilla ei ole niin ikään varaa paukutella henkseleitään.

Maan kalusto on vanhentunutta ja se on huvennut huomattavasti Krimin valtauksen myötä.

Ilmavoimien toimintaa ovat säestäneet myös lukuisat lento-onnettomuudet, jotka ovat The National Interestin mukaan seurausta lukuisista huolto-ongelmista, heikosta koulutuksesta ja uhkarohkeasta lentämisestä.

5. Pakistan

Pakistan on mitannut ilmavoimakyvykkyyttään Intiaan iät ja ajat, eikä ihme: ovathan maat ottaneet verisesti yhteen lähihistoriassa useita kertoja.

Todellista pelotetta Intiaa vastaan Pakistanilta ei ole kuitenkaan näkyvissä ainakaan lähitulevaisuudessa.

Asiantuntijoiden mukaan kiinalais-pakistanilaiset JF-17 Thunder -hävittäjät ovat Pakistanille suuri ongelma.

Konemallia on kutsuttu hitailla nopeuksilla erittäin vaaralliseksi lentää eikä sen ole sanottu täyttävän sille suunnattoja odotuksia millään mittapuulla.

4. Meksiko

Meksikolla on nykyisin käytössään hävittäjiä pyöreät nolla kappaletta. Totuus on se, että jatkuva huumekartelleja vastaan sotiminen ei ole houkutellut maan hallitusta panostamaan omiin ilmavoimiinsa.

Vai pitäisikö maan sittenkin panostaa ilmavoimiin edes vähän?

Asiantuntijoiden mukaan Meksikon omat ilmavoimat olisivat tällä hetkellä täysin kyvyttömiä puolustamaan maataan ulkoisilta uhkilta.

3. Saudi-Arabia

Jemenissä sotivan Saudi-Arabian ilmavoimat ovat saaneet paljon aseita ja ilmatankkaustukea Yhdysvalloilta. Tankkausyhteistyö lopetettiin, mutta Yhdysvalloilla on monien silmissä edelleen musta leima.

Eikä ihme: Saudi-Arabian kuninkaalliset ilmavoimat ovat kunnostautuneet viime vuosina siviilien tappamisessa.

Saudikoneet ovat Jemenissä muun muassa pudottaneet amerikkalaisvalmisteisen pommin koulubussiin ja hyökänneet ilmaiskuin siviilihautajaisiin. Molemmat tapaukset vaativat yhteensä lähes 200 siviilin kuoleman.

2. Pohjois-Korea

Ei ole salaisuus, että Pohjois-Korean asevoimien kalusto on peräisin suurimmaksi osaksi 1960-luvulta. 

Samaa pätee maan ilmavoimiin, joka koostuu edelleen neuvostoaikaisesta kalustosta. Maalla on käytössään edelleen 1950- ja 1960-luvulta peräisin olevia MiG-hävittäjiä, jotka olisivat kovaa valuuttaa hädin tuskin Vietnamin sodassa.

Jos maan ydinase herättää pelkoa, niin samaa ei voi todellakaan sanoa ilmavoimista.

1. Syyria

Syyrian ilmavoimissa lentäjänä toimiminen nen on kuin suoraan painajaisesta. 

Sen lisäksi, että maan koneita pommitetaan alas joka suunnasta, on Syyrian oma kalusto erittäin vanhanaikaista ja lentäjien koulutus suorastaan ala-arvoista.

Lue myös:

    Uusimmat