Ilmanvaihtokanavien ja –laitteen puhdistus

Hyvä sisäilma on yksi terveen elämän peruskiviä. Se ei synny itsestään, vaan asukkaalta edellytetään omaa aktiivisuutta: pientalossa on vaihdettava ilmanvaihtolaitteen suodattimet ja pestävä lämmönvaihtokenno vähintään kaksi kertaa vuodessa ja huolehdittava laitteiden oikeista säädöistä. Jokaiseen huoneeseen on tuotava ja sieltä on poistettava juuri sopiva määrä ilmaa, jotta talossa on pieni alipaine.

Jossain vaiheessa myös kanavat likaantuvat siihen kuntoon, että huoneilmaan alkaa tulla epäpuhtauksia ja ne on nuohottava.

Yleisimmin pientalossa suositeltu huoltoväli on 10 vuotta, mutta tämä riippuu todella paljon paikallisista olosuhteista - onko lähistöllä esimerkiksi paljon liikennettä tai ilmaa likaavaa teollisuutta. Silloin nuohousväli on olennaisesti lyhyempi. Mistä sitten huomaa, että ilmanvaihtokanavat alkavat olla nuohouksen tarpeessa?

– Suodattimien kunto on hyvä ilmaisija, neuvoo pääkaupunkiseudulla ja Oulun suunnalla toimivan Fixi Oy:n projektimyyjä Jussi Karjala.

Kun huomaa niitä vaihtaessaan, että niihin alkaa tarttua entistä enemmän ja isompaa roskaa, nuohous alkaa olla ajankohtainen. Toinen selvä merkki on se se, kun tuloilmaventtiilin ympärille alkaa kertyä tumma likarengas.Se kertoo, että putkista tulee likaista ilmaa, Karjala jatkaa.

Siisteimmänkin ilmanvaihtokanavat likantuu

Puhdistustarpeen tiedostaminen on siisteillekin ihmisille usein yllättävän vaikeaa.

– Ihmiset eivät oikein käsitä, kuinka paljon kanavat likaantuvat, Karjala kertoo.

– Kun venttiili irrotetaan ja näytetään putkeen valoa, emäntä usein säikähtää nähdessään, kuinka paljon siellä on törkyä.

Kanavaan ei tarvitse edes kurkistaa: hyvä keino tilanteen tarkastamiseen on laittaa hansikas käteen ja tunnustella putken sisäpintaa - ei tarvitse edes käyttää valkoista hansikasta, kun totuus paljastuu kaikessa karuudessaan.

Luota ammattilaisen apuun

Venttiilin ja kauluksen irrottaminen ei riitä, vaan apuun on pyydettävä ammattiliike.

– Jos tarkoitus on puhdistaa kanavat kokonaan, jokaista nurkkaa myöten, se on ainoa vaihtoehto, Karjala painottaa.

– Se on tehtävä oikeilla laitteilla ja menetelmillä, riittävän kovalla imulla ulos päin ja hyvillä harjoilla.

Avaintekijä on alipaineen synnyttämä imu, jota ilman touhu on tuomittu epäonnistumaan. Vaikka näppärä tee-se-itse-nuohooja onnistuisikin saamaan aikaan hyvän näköisen rassin, ilman imua sen avulla saa vain työnnettyä lian syvemmälle kanavaan, mistä se palaa takaisin huoneilmaan entistä paksumpana.

Pahimmassa tapauksessa omatekoisilla harjoilla on saatu jopa irrotettua putkiliitokset, jolloin huoneilmaan tulee lian ohella myös eristevillasta irronnutta pölyä. Luonnollisesti koko ilmanvaihtojärjestelmä menee samalla sekaisin.

Perushuoltopakettiin kuuluu kanavien nuohoamisen ohella ilmanvaihtokoneen ja kennostojen perusteellinen pesu. Työ aloitetaan poistamalla koneesta kennot, suodattimet ja moottori, minkä jälkeen alipaineistaja kytketään kanavistoon talon ulkopuolella.

Sen imettyä lika pois kaikki huoneventtiilit irrotetaan. Reiät tukitaan mahdollisimman hyvän imun aikaan saamiseksi ja harjataan kanavat.

Lopuksi pestään ilmanvaihtokone, kennostot ja kaikki venttiilit sekä vaihdetaan suodattimet.

Kahdelta huoltoasentajalta tähän kuluu tavallisessa 120 neliön omakotitalossa kolme, neljä tuntia ja se maksaa 600 - 800 euroa riippuen siitä, mitä kaikkea siihen sisällytetään. Lisäpalveluina voi tilata esimerkiksi desinfioinnin ja ilmamäärien mittauksen ja säädön.

Ilmamäärien tarkastus on tärkeä toimenpide jo rakenteiden terveenä pysymisenkin kannalta - kun talossa pysyy pieni alipaine, kostea sisäilma ei johdu rakenteisiin. Myös kanavat pysyvät puhtaampina, kun ilman virtaus on riittävä.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Lisätietoja:

Fixi Oy - Vantaa, Oulu

www.fixi.fi

Lue myös:

    Uusimmat