"Ilman poliittista kytkentää Nova-konkurssi ei kiinnostaisi ketään"

Liikemies Arto Merisalo joutui kameroiden ristituleen heti Helsingin käräjäoikeuden turvatarkastuksen jälkeen. Hän oli tyytyväinen siitä, että juttua päästään vihdoinkin käsittelemään oikeudessa.

Arto Merisalo totesi, että Nova-yhtiöt kaatuivat taloudelliseen lamaan. Kyse oli kiinteistökehitysyhtiöstä, jota taantuma kirpaisi yritystä pahasti. Poliitikkojen rahoitus oli vain pieni sivujuonne.

- Jos emme olisi rahoittaneet poliitikkoja, niin tämän yrityksen konkurssi ei kiinnostaisi ketään. Enkä olisi kameroiden edessä.

Pitkä oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla kesäkuussa. Lue uutinen 20.6.:Merisalolle vaaditaan vankeusrangaistusta

Uutiset tänään:

- Syyttäjä vaatii Nova-johtoa vankilaan

- Yli-Saunamäki: Olen hakenut ammattiapua

Mies jäi pohtimaan ylipäätään poliittisen toiminnan rahoittamisen mielekkyyttä.

Syytteet yrityksen tyhjentämisestä

Oikeudenkäynnissä ei ole kyse suoraan vaalirahoituksesta, vaan syyttäjä Tapio Nyrhilän mukaan yrityksestä on kupattu yhteensä pari miljoonaa perusteettomasti.

Nova-yhtiöiden jutussa on kyse melko tavanomaisesta konkurssijutusta, joka ei ilman poliittista kuviota kiinnostaisi kuin velkojia.

Mutta poliittinen rahoitus liittyy keskeisesti oikeudenkäyntiin. Syytteen mukaan Nova-Group maksoi - syyttäjän näkemyksen mukaan taloudelliseen tilanteeseen nähden perusteettomasti - poliittisia tukimaksuja yhteensä 322 000 euroa. Rahat menivät lähinnä keskustalle ja kokoomukselle.

Juttuun liittyvät myös iskelmät. Syytteen mukaan yritys maksoi vajaat 200 000 euroa Tapani Kansan juhlakiertueen kuluja 2007-2008.

Ja vielä ovat autot. Yritys osti osamaksusopimuksin kuusi isoa BMW-autoa. Tätäkään ei syyttäjän mukaan yrityksen taloudellinen tila olisi sallinut.

Eikä siinä vielä kaikki. Yritys oli maksanut syyttäjän mukaan yksityismatkan Etelä-Afrikkaan ja Arto Merisalon vaimon cd-levyjä.

Syyttäjä Nyrhilä pitää juttua vakavana talousrikoksena. Hän vaatii Merisalolle ja hänen ohellaan Nova Groupin toiminnasta vastanneelle Pauli Hakalalle sekä hallituksen jäsenenä toimineelle Tapani Yli-Saunamäelle ehdottomia vankeusrangaistuksia. Muut neljä syytetty saisivat selvitä ehdollisilla tuomioilla.

Kaikki syytetyt kiistivät syytteet.

Katso Jarkko Sipilän raportti (Seitsemän uutiset 4.11.2011)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat