Ilkka Kanerva: "Suomessa ei ollut viime vaaleissa ketään, joka ei olisi pistänyt roposiaan likoon Hillaryn puolesta – teemmekö samaa virhettä nyt?"

4:01
Ilkka Kanerva kuvailee Yhdysvaltain vaalijärjestelmää "kaameaksi". Katso videolta, miten konkaripoliitikko lataa suoria sanoja pöytään.

Yhdysvalloissa äänestetään tällä hetkellä presidentinvaaleissa. Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Ilkka Kanerva kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että vaalikamppailun tilanne saattaa kotimaassamme näyttäytyä jopa täysin päinvastaisena kuin Yhdysvalloissa. 

Kanerva toimi Yhdysvaltain edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2016 Etyjin vaalitarkkailijana. Hän kertoo yllättyneensä siitä, miten erilaista vaalitulosta Suomessa povailtiin ja miten erilaisena tilanne täällä näyttäytyy.

– Oltuani siellä reilun viikon ennen vaaleja, huomasin, että kuva Yhdysvalloissa todellisesta poliittisesta asetelmasta oli koko lailla toinen kuin mikä meillä täällä Suomessa on heidän asetelmastaan. Suomessa ei ollut ketään, joka ei olisi pistänyt roposiaan likoon Hillaryn puolesta.

Vuoden 2016 vaaleissa vastakkain olivat demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump.

– Laitoin kavereilleni viestiä, että älkää suoria panoksia kuitenkaan käyttäkö Clintonin puolesta – voi olla että Trump sittenkin voittaa. Juoksimme ehkä hiukan väärän katseenvangitsijan perässä täällä Suomessa. Teemmekö samaa virhettä nyt, on erittäin mielenkiintoinen kysymys.

Tuloksia tuskin saadaan huomenna

Kanerva pitää epätodennäköisenä sitä, että vaalitulos saataisiin jo huomenna.

– Hieman epäilen. Ei ole ollenkaan epätavanomaista, että vaalilaskenta voisi viedä kuukaudenkin.

Kanerva kertoo, että häntä pyydettiin tänäkin vuonna vaalitarkkailijaksi.

– Olisin sen mielelläni tehnyt, mutta kyllä oli pakko ottaa terveys edellä tällaisessa tilanteessa.

Kanerva täsmensi haastattelun jälkeen keskustelleensa perheensä kanssa, ja vetäytyneensä tehtävästä Yhdysvaltojen karmean koronatilanteen vuoksi.

Historiallinen vaaliyö suorana! MTV Uutiset seuraa vaalien tuloslaskentaa 3.–4. marraskuuta. Koko yön kestävä erikoislähetys nähdään MTV3-kanavalla, mtvuutiset.fi:ssä sekä MTV Uutiset Livessä. Myös television puolella MTV:n Uutisaamu aloittaa tulosseurannan aikaisin keskiviikkoaamuna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja