Mainos

Ilkka Ahtiaisen kommentti: Tampereella odotettavissa seesteinen Halla-aho-kokous – mutta yksi kisa voi panna perussuomalaiset sekaisin

Perussuomalaisten 13. puoluekokous pidetään lauantaina ja sunnuntaina Tampereella, ja ainakaan ennakkoon odotettavissa ei ole kohauttavia uutisia. Suurin mielenkiinto kohdistuu puoluesihteerin sekä ensimmäisen varapuheenjohtajan valintaan.

Puheenjohtajakilpaa ei perussuomalaisissa käydä, sillä ehdolle asettuneen nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon asema on niin kiistaton, ettei kukaan edes huvikseen halua asettua vastaehdokkaaksi.

Vaikka puoluesihteerit eivät nykymaailmassa enää ole suurelle yleisölle tunnettuja nimiä, puoluesihteerikisa voi osoittautua kokouksen kaikkein kiinnostavimmaksi ja yllätyksellisimmäksi tapahtumaksi. Väistyvä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo tuli valituksi eduskuntaan huhtikuussa, ja nyt hänen paikkaansa tavoittelee peräti 12 ehdokasta.

Rikoskomisariokin tyrkyllä puoluesihteeriksi

Joukko on kirjava: on kiinteistönvälittäjää, sairaanhoitajaa, poliisia, Venäjä-tutkijaa, tuotantosuunnittelijaa, eläkkeellä olevaa veturinkuljettajaa. Miehiä ehdokkaista on yhdeksän, naisia kolme; ikähaarukka ehdokkailla on kolmikymppisistä päälle kuusikymppisiin.

Etukäteen sopivaksi on arvioitu ainakin 36-vuotias espoolainen Simo Grönroos, joka puolueen omissa piireissä on tullut tunnetuksi Suomen Perusta -ajatuspajan johtajana. Hänen lisäkseen tyrkyllä on 43-vuotias rikoskomisario Mira Nieminen Asikkalasta. Myös puolueen nykyinen eduskuntaryhmän pääsihteeri, 40-vuotias helsinkiläinen Antti Valpas, voi olla vahvoilla.

Kiinnostavana nimenä voi mainita myös järvenpääläisen Venäjä-tutkijan Arto Luukkasen, joka takavuosina oli paljonkin julkisuudessa tutkijan roolissa.

Kukaan edellä mainituista sen paremmin kuin kahdeksasta muustakaan ehdokkaasta ei kuitenkaan voi etukäteen pitää itseään ennakkosuosikkina. Tämä johtuu siitä, että valinnan tekee noin 1300 puoluekokousedustajaa, joiden aivoituksista ja ryhmäytymisestä kenelläkään puolueessa ei ole tarkkaa kuvaa.

Puoluejohto karttaa elitismiä

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan ei halua edes vihjaista omaa suosikkiaan, vaikka on todennäköistä, että nykyisessä asemassaan hän voisi antaa omalle suosikilleen tarvittavan sysäyksen voittoon. Syynä on tiettävästi se, ettei puoluejohto halua antaa senttiäkään siimaa niille puolueessa kupliville voimille, jotka vihaavat elitismiä ja sitä, että päätöksiä sanellaan ylhäältä.

Myös ensimmäisen varapuheenjohtajan paikasta on tulossa tiukka kilpa. Ehdolla ovat eduskuntaan noussut puoluetoimistossa tähän asti vaikuttanut poliittinen suunnittelija Riikka Purra Kirkkonummelta sekä hyvinkääläinen kansanedustaja Leena Meri. Meri oli viime vaalikaudella perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, mutta hän menetti paikkansa Ville Taviolle uudessa eduskunnassa.

Perussuomalaisten puoluekokoukseen Tampereen messu- ja urheilukeskukseen odotetaan noin 1700:ta osallistujaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja