Ikkunoiden energiatalous kohentunut huimasti

Ikkunat ovat kehittyneet viime vuosina huimasti. Parasta nykytekniikkaa edustava ikkuna on energiataloudeltaan jo kuusi kertaa parempi kuin 70-luvun alkupuolen kaksilasiset ikkunat ja kolme tai neljä kertaa parempia kuin uudistaloissakin yleiset kolmilasiset MSE-ikkunat. Samalla myös ikkunan helppohoitoisuus ja odotettavissa oleva käyttöikä on kasvanut kehittyneempien puiteratkaisuiden myötä. Puu-alumiini-ikkunoiden osuus on kasvanut kohisten.

Ikkunoiden osuus keskivertotalon julkisivupinnasta on noin 15 prosenttia. Ikkunoiden kautta karkaa kuitenkin yhtä paljon lämmitysenergiaa kuin koko muun ulkoseinärakenteen kautta - nykynormien mukaisessa talossa noin 15 - 20 prosenttia koko rakennuksen lämpöhäviöistä. Ikkuna on eristävyydeltään noin seitsemän kertaa seinää heikompi. Ikkunatekniikka ei kuitenkaan estä pyrkimästä parempaan kuin mitä laki määrää.

Energian säästön lisäksi hyvin eristävä ikkuna on myös mukavuustekijä. 20 asteen pakkasilla vanhan kaksilasisen ikkunan sisäpinnan lämpötila laski yöaikaan noin viiteen plusasteeseen, nykyäänkin tavallisissa kolmilasisissa MSE-ikkunoissa noin yhdeksään asteeseen. Aikaisemmin piti lämpöpatteritkin sijoittaa ikkunan alle - patteri lämmitti ikkunan viilentämän ilman.

Uuden tekniikan ikkunoilla sisäpintalämpötilat säilyvät paukkupakkasillakin korkeampina, esim. Superlasilla varustettuna vastaavassa tilanteessa noin 14 asteessa. Pihit ikkunat säästävät lämmityskuluissa ja lämmönjako hoituu vaikkapa lattialämmityksellä tai puu-uunilla ilman vedon tunnetta.

Huolellinen työ ja asennus varmistavat laadukkaan lopputuloksen

Ikkunan lämpötalouteen vaikuttaa paitsi itse ikkunarakenne, myös sen asennus ja tiiviys. Ikkunan karmin ja rungon väli on tiivistettävä eristekaistalla tai uretaanivaahdolla ja ikkunapuitteet tapauksesta riippuen kahdella tai kolmella tiivisteellä.

Ikkunan laatu vaikuttaa mm. tiivistettävyyteen. Kun ikkunan puutyöt ja heloitukset ovat mittatarkkoja ja huolella tehty, on ikkunakin todennäköisesti tiivis. Laadukkaat ikkunat avautuvat ja sulkeutuvat jämäkästi ilman jatkuvaa säätelyä. Laadusta kielii myös pintakäsittelyn siisteys ja heloituksien jämäkkyys, tiivisteiden istuvuus jne.

Talopaketin hankkivilla ikkunat tulevat yleensä talopaketin mukana, eikä niihin tule välttämättä kiinnittäneeksi valintavaiheessa erityisempää huomiota. Ikkunat muodostavat kuitenkin merkittävän osan paketin hinnasta ja ovat tärkeä osa talopaketin laatua. Kannattaa tutustua talovalmistajankin ikkunatarjontaan tarkemmin, ettei myöhemmin tule pettymystä.

Suuremmat valmistajat toimittavat ikkunat tavallisesti valmiiksi pintakäsiteltynä; tehdasolosuhteissa päästään siistimpään lopputulokseen kuin työmaalla pensselipelillä. Jos standardiväri valkoinen ei miellytä, voi ikkunat tilata myös käsittelemättöminä; lisähintaan löytyy myös muita värejä kuin valkoinen.

Hinnat vaihtelevat ratkaisun mukaan

Ikkunoiden hinnat vaihtelevat ratkaisun mukaan. Edullisemmat ikkunat saa ostamalla esim. MSK-ikkunat ja ehkä vielä käsittelemällä ne itse. Puu-alumiini-ikkunasta saa jo maksaa enemmän. Kalleimmassa päässä ovat uusimmat selektiivi- tai superlasi-ikkunat. Jos kaikkien ikkunoiden ei tarvitse olla aukeavia, vaan osa voi olla kiinteitä ikkunoita, päästään myös tinkimään kustannuksista.

Halvemmat ikkunat vaativat tavallisesti enemmän huoltoa ja heikommasta eristyskyvystä maksetaan joka energialaskussa. Huonosti toimivat ja tiivistyvät ikkunat vaikuttavat jo asumismukavuuteenkin. Ikkunoiden tiivisteetkään eivät ole välttämättä ikuisia. Tiivisteet on hyvä tarkistaa ainakin muutaman vuoden välein ja tarvittaessa uusia. Puuikkunoita pitää huoltomaalata säännöllisin välein. Puu-alumiini-ikkunan ostaja pääsee vähemmällä, sillä oikein toteutettua alumiinipuitteista ikkunaa ei tarvitse korjausmaalata.

Ikkunoiden tärkeimmät valintaperusteet

Omakotirakentajat 1999

Kuului pakettiin 48 %
Korkealaatuinen 34 %
Edullinen 28 %
Kestävä 23 %
Tyyliltään sopiva 27 %

Vähemmän merkittäviä ominaisuuksia valinnan ratkaisijoina olivat asennuspalvelu, hyvä myyjä-/suunnittelupalvelu sekä saatavuus ja toimitusaika.

Lähde: Valintaopas 2000 Omakotirakentaminen. Rakennustutkimus RTS.
Kuvat: Tuusulan Asuntomessut 2000

Lue myös:

    Uusimmat