Ikea-professori: Victorialla ja Danielilla luksusongelmia

Suomalainen Saara Taalas tutkii Ikea-professuurin ansiosta elämää kotona usealta eri kantilta. Mitä Ikea-huonekalua Taalas suosittelee kruununprinsessa Victorialle ja mitä upeaa suomalaista keksintöä hän kaipaa ulkomailla?

Aikaisemmin Turun yliopiston viestintäliikenneprofessorina työskennellyt Saara Taalas on kaikkien aikojen ensimmäinen Ikea-professori. Titteli herättää ymmärrettävästi hieman ihmetystä – mikä ihme on Ikea-professori ja mitä hänen tehtäviinsä kuuluu?

– Ikea-professuuri on Ikean lahjoittama professooru Linnaeus-yliopistoon Växjöhön. Tehtävänä on rakentaa tutkimusryhmä, joka tutkii Elämää kotona -teemaa monitieteellisesti, hän kertoo.

Tutkimus on kansainvälinen ja mukaan on värvätty tohtoriopiskelijoita aina Koreasta ja Australiasta asti. Millä tavoin suomalainen koti eroaa muista kulttuureista?

– Meillä on omat traditiomme, koti on hyvin demokraattinen. Koemme myös, että kaikilla on oltava oma kotinsa, joka on ehdottoman privaatti tila. Edes viranomaiset eivät saa vain rynnistää sisään ja tv-lupatarkastajankin on pyydettävä lupa, ennen kuin kotiin saa tulla.

Vastikään Ruotsiin muuttanut Taalas kaipaa ulkomailla asuessaan yhtä suomalaisten hienoimmista keksinnöistä – astiakaappia.

– Tiedän perheitä, joissa toinen puolisoista on suomalainen ja puuttuvasta astiakaapista käydään isoja riitoja. Ulkomailla astiat kuivataan käsin tai ripustetaan kummallisiin telineisiin, mikä on minusta suorastaan hävytöntä, hän nauraa.

Victorian tulisi ostaa Stockholm-setti

Ruotsalaiset seuraavat innokkaasti tulevan kuningasparin pesänrakennuspuuhia. Etenkin tuleva lastenhuone kiinnostaa.

– Parin luksusongelmia on hauska seurata ja niistä on hauska keskustella, vaikka omakohtaista kokemusta asiasta ei tietenkään olekaan. Jos sinulla on esimerkiksi kaksikymmentä huonetta, niin millä tavoin aiot ne järjestää? Tai millaista on, kun ei tarvitse huolehtia rahasta?

Ikea-professori suosittelee Vickanille Ikean Stockholm-sarjaa, sillä onhan kyseessä Tukholman oma tyttö.

– Itse olen tykästynyt Expedit-sarjaan, sillä asun sitten missä maassa tahansa, on Expedit aivan loistava tuote.

Vaikka titteli voisi kertoa toista, myös Taalaksella hermo kiristyy Ikea-huonekaluja koottaessa.

– Kollegani kirjoitti kirjan erilaisista mielikuvista, joita Ikeaan yhdistetään. Eräs haastateltava muisteli lämmöllä niitä hetkiä, kun isän ja äidin kanssa koottiin Ikean hyllyjä. Itse kokosin oman lapseni kanssa äkäisenä Expedit-hyllyä kasaan ja olin erittäin turhautunut. Havahduin siihen, että poikani näytti erittäin tyytyväiseltä – muisteleekohan hänkin 60-vuotiaana lämmöllä niitä hetkiä, kun olemme yhdessä puuhastelleet ja rakennelleet huonekaluja?, hän nauraa.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja