Ikea aikoo laajentua Tampereelle ja Turkuun

Vantaan uuden suurtavaratalon tavoitteena kaksinkertaistaa Ikean myynti pääkaupunkiseudulla

Ruotsalainen kodinsisustusketju Ikea kertoi perjantaina, että se aikoo perustaa uudet tavaratalot Tampereelle ja Turkuun neljän vuoden sisällä. Toukokuussa yhtiö avaa suurtavaratalon Vantaalle Lahden moottoritien ja Kehä III:n risteykseen.

-Näemme Suomessa suuria mahdollisuuksia, Ikean ruotsalainen markkinointipäällikkö Niclas Anderek perusteli laajentumista.

Hänen mukaansa suomalaiset käyttävät kodin sisustamiseen vain 4,5 prosenttia tuloistaan, mikä on alhaisimpia lukuja Euroopassa. Esimerkiksi Ikean kotimaassa Ruotsissa kodin sisustaminen on huomattavasti merkittävämmässä asemassa kotitalouksien kulutuksessa.

Toistaiseksi Ikea on ollut varovainen Suomen valloituksessaan. Ketjun ensimmäinen tavaratalo avattiin Espooseen jo vuonna 1996. Vantaan tavaratalo on vasta toinen Ikea Suomessa.

Anderek perusteli laajentumista Tampereelle ja Turkuun sillä, että kaupungit ovat tarpeeksi suuria Ikean tavarataloille. Yhtiö on tutkinut Tampereen ja Turun markkinoita jo parin vuoden ajan, mutta esimerkiksi tontteja tavarataloille ei ole vielä hankittu.

Suurempi kuin Espoon Ikea

Vantaan Ikea on suurempi kuin Espoon tavaratalo. Lattiapinta-alaa on 26 000 neliömetriä, kun Espoossa tilaa on 18 000 neliötä. Parkkipaikkoja, ravintolapalveluja ja lasten leikkipaikkoja on myös enemmän.

Vantaan tavaratalon johtajan Max Kotkan mukaan Ikean tavoitteena on nostaa markkinaosuutensa pääkaupunkiseudulla 20 prosenttiin nykyisestä 9 prosentista. Jo ensimmäisenä täytenä toimintavuonna Vantaan Ikea tavoittelee 1,5:tä miljoonaa kävijää ja yli 50 miljoonan euron liikevaihtoa.

Espoon yhdellä tavaratalolla Ikea saavutti viime vuonna 69,4 miljoonan euron liikevaihdon. Kävijöitä oli 1,7 miljoonaa. Ikean liikevaihto oli karkeasti laskettuna kymmenesosa koko Suomen huonekalu- ja sisutustarvikeliikkeiden liikevaihdosta. Ikealla on kuitenkin myynnissä runsaasti sellaista tavaraa, jota tavallisissa huonekalukaupoissa ei ole.

-Yhdellä tavaratalolla ei kateta koko pääkaupunkiseutua, Kotka arvioi Ikean kasvumahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla. Hänen mukaansa 40 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista ei ole koskaan käynyt Ikeassa. Vantaan tavaratalon toivotaan houkuttelevan heitä sijainnillaan.

Lahdesta tulevat asiakkaat kiinnostavat

Ikean Espoon tavaratalo on tunnettu siitä, että pääkaupunkiseudun ohella asiakkaita tulee linja-autolasteittain maakunnista. Kotka ei halunnut arvioida heidän määräänsä mutta kertoi, että mm. Turun suunnasta on tullut paljon asiakkaita.

Vantaan tavaratalon myötä Ikea tähyää Lahden seudun asiakaskuntaan, sillä ajoaika Lahdesta Vantaan Ikeaan on vain 40 minuuttia. Myös Porvoon moottoritie tuonee uusia asiakkaita - jopa Pietaria myöten, sillä Pietarissa ei ole vielä omaa Ikeaa.

Ikean Vantaan tavaratalo työllistää 302 ihmistä. Kymmenesosa heistä siirtyy Espoon tavaratalosta ja loput ovat uusia. Työpaikkahakemuksia Ikea sai yli 5000.

STT-ANTTI AUTIO

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja